Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 17 augustus 2018

Huisartsen evalueren verschuivingen Neurologie naar locatie West

Sinds juni vorig jaar vangt Neurologie patiënten met duidelijke neurologische uitval op bij de SEH van locatie West. Dit is inclusief alle trombolyses. Ook is een groot deel van de neurologische bedden sinds die tijd verplaatst naar locatie West. Deze verschuiving van zorg maakt onderdeel uit van een ingrijpende operatie van OLVG om duidelijke locatieprofielen te creëren, met grotere volumes per behandeling waardoor de kwaliteit van zorg toeneemt.

Efficiënte zorg

In juni keek unitleider en neuroloog Hans Bosboom samen met enkele huisartsen in het huisartsenoverleg van locatie Oost terug op het afgelopen jaar. Hans: ‘Door alle vasculaire zorg op één plek te centreren, bundelen we alle expertise en bieden we efficiënte zorg. Bovendien zien we dat we door het optimaliseren van de logistiek op locatie West de ‘door to needle time’ voor trombolyse bij een herseninfarct (de tijd die het duurt vanaf binnenkomst in het ziekenhuis tot aan start van de behandeling) verkorten. Uit de evaluatie met de aanwezige huisartsen blijkt dat ze weinig hebben gemerkt van de verschuiving. Voor de huisartsen van de HAP daarentegen is de verschuiving niet helemaal duidelijk, dus die gaan we extra informeren.’

Veelgestelde vragen

Verder heeft Hans nog wat suggesties en antwoorden naar aanleiding van veelgestelde vragen die Neurologie het afgelopen jaar van huisartsen kreeg:

  • Heeft u telefonisch contact over een patiënt en zijn er ernstige bevindingen; stuur de patiënt in, ook als u twijfelt. Wacht niet tot u zelf ter plaatse bent.
  • Ligt uw patiënt op de SEH in locatie Oost en komt hij/zij toch in aanmerking voor trombolyse, dan organiseert OLVG een A1-rit naar locatie West. Wanneer de patiënt op de HAP-Oost is, en voor trombolyse naar West moet, dan regelt de HAP gelijk een A1-rit zonder dat de patiënt eerst naar de SEH in Oost gaat.
  • Op locatie Oost heeft Neurologie nog twee tot vier bedden op de acute opnameafdeling, alle overige klinische bedden zijn op locatie West.

Neurologie op een rij                                 

(bij twijfel, bel voor overleg!)

locatie Oost

locatie West

Polikliniek

Polikliniek

Trauma capitis

Trauma capitis

 

(Spoed) neurologische uitval

 

Trombolyse

 

Dagbehandeling MS

2-4 klinische bedden

2 x 23 bedden (B7 en B8)

CVA-nazorg

CVA-nazorg

TIA

TIA

* Geriatrische revalidatiezorg in gebruikelijke verpleeghuizen
* ANIOS en achterwacht Neurologie blijft beschikbaar op locatie Oost    

Overleg met dienstdoende neuroloog?

  • OLVG, locatie West: 020 510 89 54 (centrale huisartsenlijn), vraag naar dienstdoende neuroloog. Tijdens avond/nacht en weekend kunt u overleggen met dienstdoende arts-assistent.
  • OLVG, locatie Oost: 020 599 40 00 (centraal verwijzersnummer), vraag naar dienstdoende neuroloog. Tijdens avond/nacht en weekend kunt u overleggen met dienstdoende arts-assistent.

Locatieprofilering OLVG


 

Betrokken zorgverleners en afdelingen