Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 25 januari 2019

Goed debat tijdens Huisartsensymposium locatie Oost

Op vrijdag 18 januari kwamen ruim 90 huisartsen en specialisten samen op het jaarlijkse huisartsensymposium van OLVG, locatie Oost. Het was een geslaagde bijeenkomst waarbij vooral het ‘Lagerhuisdebat’ voor goede discussies zorgde.

Huisartsensymposium

Workshops

De bijeenkomst werd geopend door dagvoorzitters huisarts Roger Ritz en MDL-arts Bert Baak waarna er tijdens acht workshops aandacht was voor diverse vormen van samenwerking tussen de 1e en 2e lijn. Zo werd er met elkaar gesproken over onderwerpen als over Solk, migranten en dementie, intoxicaties, PGO en feedback op verwijzen.

Stellingen

In de sfeervolle kapel werd vervolgens tijdens het ‘Lagerhuisdebat’ gediscussieerd over drie actuele stellingen waarbij telkens een huisarts en specialist voor- en tegenargumenten presenteerden:
• Het is wenselijk dat een deel van de oncologische controles/zorg over wordt gedragen aan de huisarts.
• Echo door de huisarts – doodeng!
• Specialistisch adviesconsult: ja of nee?
Over elke stelling werd voorafgaand aan het debat gestemd en ook na afloop gaf het publiek een voor- of tegenstem. Hieruit bleek dat menigeen zich had laten overtuigen door de voor- of tegenstanders.

Dialoog

De bijeenkomst werd afgesloten door Roxanne Vernimmen, lid raad van bestuur OLVG, die aangaf dat ze genoten had van de goede discussies. Ook Marieke Poel, accountmanager 1e lijn, kijkt tevreden terug op de bijeenkomst. ‘Er werd in de workshops en tijdens het debat goed met elkaar van gedachten gewisseld over zaken waar we echt mee te maken hebben of in de toekomst nog gaan krijgen. Daarbij bleek op alle fronten dat we niet zonder elkaar kunnen en dat we alleen maar verder komen als we daarbij samenwerken. Vooral het ‘Lagerhuisdebat’ gaf maar weer eens aan hoe goed het is om met elkaar de dialoog te blijven voeren.’

De uitkomsten van de workshops delen we binnenkort in de vorm van ‘take home messages’.