Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Woensdag 6 februari 2019

GGD en OLVG bieden nazorgspreekuur voor vrouwen met genitale verminking

Vandaag, op de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), wordt over de hele wereld stilgestaan bij de gevolgen van meisjesbesnijdenis. In Nederland is besnijdenis verboden en strafbaar, maar naar schatting kampen ook in ons land zo’n 29.000 vrouwen met de lichamelijke en psychische gevolgen ervan. Om deze vrouwen te helpen, biedt GGD Amsterdam in samenwerking met OLVG een speciaal VGV nazorgspreekuur.

Steun

Ruth Kaufmann is als forensisch verpleegkundige en pedagoog-seksuoloog NVVS van de GGD Amsterdam betrokken bij dit nazorgspreekuur in OLVG: ‘Onderschat niet waar deze vrouwen mee te maken krijgen. Zij hebben niet alleen lichamelijke klachten, zoals menstruatieproblemen of moeilijk kunnen plassen, maar kampen ook met psychische problemen. Ze schamen zich enorm voor hun eigen lichaam, piekeren veel en zijn bang voor pijn tijdens seksueel contact. Bij het eerste gesprek brengt een GGD-verpleegkundige, die hier speciaal voor is opgeleid, de gezondheidsklachten van de vrouw in kaart. Als het nodig is, volgt een consult met een gynaecoloog, uroloog, psycholoog of seksuoloog. We zijn blij dat OLVG ons binnen de polikliniek de ruimte geeft en ons met raad en daad terzijde staat.’

Laagdrempelig

Er zijn zeven landelijke VGV nazorgspreekuren waarvan één in OLVG. ‘Zo’n voorziening kan in een stad als Amsterdam niet ontbreken, natuurlijk werken we daar aan mee’, zegt betrokken klinisch psycholoog-seksuoloog NVVS Bianca van Moorst uit OLVG. ‘We hebben ervoor gezorgd dat het een laagdrempelig spreekuur is, zo heeft de vrouw voor het eerste gesprek geen verwijzing van de huisarts nodig en ze hoeft ook geen afspraak te maken. In de praktijk blijkt dat vrouwen het prettig vinden om deze gesprekken in een ziekenhuisomgeving te voeren, alle zorg is immers bij de hand’, aldus van Moorst.

Hersteloperatie

Het nazorgspreekuur vindt één middag per week plaats op de polikliniek Gynaecologie van OLVG, locatie West. Binnen een half jaar hebben GGD en OLVG zes vrouwen via dit spreekuur kunnen helpen met hun lichamelijke en psychische klachten. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen lag rond de 25 jaar en vrijwel alle patiënten zijn doorverwezen naar een medisch specialist. Inmiddels is bij drie vrouwen in OLVG een hersteloperatie uitgevoerd.

Meer informatie over het spreekuur.