Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 28 januari 2020

Gezond en lekker: OLVG serveert nieuwe gerechten voor patiënten

OLVG is deze maand gestart met een nieuw en gezond voedingsconcept voor patiënten. Met zes kleinere en voedzame maaltijden per dag en de mogelijkheid om de warme maaltijd vlak van te voren te bestellen, wil OLVG eten voor patiënten aantrekkelijker maken en daarmee de zorg verbeteren.

Diëtist Monique Admiraal: ‘Het is wetenschappelijk bewezen dat patiënten met behulp van de aangeboden gerechten meer energie en eiwitten binnenkrijgen. Dat heeft niet alleen met de samenstelling van de gerechten te maken, maar ook met de frequentie: zes kleinere maaltijden per dag in plaats van drie grotere maaltijden. Door de verbeterde voedingstoestand kunnen patiënten sneller herstellen en verkorten we de ligduur.’

Meer keuze voor patiënt

Voedingsassistenten komen meerdere keren per dag met verschillende gerechten langs op de afdeling. Patiënten kiezen vervolgens zelf welke en hoeveel gerechten ze willen. Zo kunnen ze voor het ontbijt bijvoorbeeld kiezen uit zuivelproducten, verschillende eiergerechten en verse broodjes. Tussen de maaltijden door krijgen patiënten smoothies en gezonde snacks aangeboden.

Het aanbod is bovendien aangepast op de verschillende behoeftes van patiëntengroepen. ‘We hebben vegetarische en veganistische gerechten en houden rekening met patiënten die bijvoorbeeld halal willen eten. Ook oncologische patiënten, die een veranderende smaakbeleving hebben, krijgen gerechten die op hen zijn afgestemd’, aldus Admiraal.

Smaakbeleving

Een andere belangrijke verandering is dat patiënten de avondmaaltijd nu niet meer in de ochtend hoeven te bestellen, maar dit een uur van te voren kunnen doen. 'Als je ziek bent en in een vreemde omgeving ligt, kan je smaakbeleving heel anders zijn. In de ochtend weet je niet waar je ’s avonds trek in hebt. Door vlak van te voren de keuze op te nemen, zorgen we ervoor dat patiënten toch lekker kunnen blijven eten', legt Michel Overwijk, hoofd Eten en Drinken, uit. 

Nieuwe beleving

De nieuwe gerechten worden nu op vier afdelingen op locatie Oost en West geserveerd. Overwijk ziet dat de eerste resultaten positief zijn: ‘Dit voedingsconcept is een nieuwe beleving voor patiënten, ze verwachten dit niet in een ziekenhuis. De gerechten zien er mooier uit en smaken beter. We merken dan ook dat de patiënten beter eten en dus meer voedingstoffen binnenkrijgen.’ De komende maanden gaat OLVG de maaltijden ook op andere afdelingen serveren. Het is de verwachting dat in het najaar van 2020 het hele ziekenhuis over is naar het nieuwe voedingsconcept.