Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Maandag 18 september 2017

Gezocht: deelnemers onderzoek Herkenning rugafwijkingen bij kinderen

Sinds een aantal jaar screent de jeugdgezondheidszorg niet meer op scoliose, mede omdat er geen aantoonbaar effect was van bracebehandeling. Recent onderzoek toont echter aan dat bracebehandeling wel degelijk werkzaam is. Ondanks deze resultaten is de screening van scoliose op veel plekken nog niet gere-integreerd. Daardoor zien orthopedisch chirurgen steeds meer kinderen met grote bochten op de polikliniek en is een ingrijpende operatie vaak de enige behandeling.

Inzicht

De screening van scoliose is dus verschoven van specialisten naar ouders waarbij niet zeker is of iedereen, zeker ouders, de afwijking kunnen herkennen. Daarom start OLVG een onderzoek om meer inzicht te krijgen in de herkenning van scoliose door ouders en zorgprofessionals, en in het belang dat scoliosescreening weer terugkomt in de huidige jeugdgezondheidszorgscreening.

Meewerken

Deelname van huisartsen is van groot belang en wij hopen dat u zich wilt aanmelden. U ontvangt dan een vragenlijst met foto’s van kinderen met en zonder scoliose. Het invullen duurt niet meer dan 15 minuten. Heeft u interesse in het onderzoek en wilt u meewerken? Laat dit dan weten via e-mailadres: c.degroot2@olvg.nl