Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 12 april 2019

Geen inzage meer in Huisartsenportaal zonder toestemming patiënt

Vanwege de wetgeving rond de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg zijn de regels voor het inzage geven van persoonsgegevens aangescherpt. Dit heeft ook gevolgen voor de inzage van huisartsen in het Huisartsenportaal van OLVG. Zonder de toestemming van de patiënt is dit namelijk niet meer toegestaan. OLVG was dan ook vorige week genoodzaakt om het Huisartsenportaal voor bijna 200 huisartsen af te sluiten.

Niet gelukt

‘Geen ideale situatie,’ aldus accountmanager 1e lijn Marieke Poel. ‘Voor huisartsen is inzage heel belangrijk, een uitslag van een onderzoek kan van cruciaal belang zijn voor de patiënt. We hebben dan zo lang mogelijk geprobeerd een andere oplossing te bedenken. Helaas is dat niet gelukt, we moeten van elke patiënt afzonderlijk toestemming hebben.’

Folders

Gebruikers ontvangen binnenkort folders om hun patiënten te informeren en deze folder kan door de patiënt gelijk gebruikt worden om de toestemming vast te leggen. Daarnaast kan de patiënt de toestemming ook aanvinken in het patiëntenportaal MijnOLVG. Zodra OLVG de toestemming van de patiënt heeft ontvangen, wordt de mogelijkheid om de gegevens van betreffende patiënt in te zien voor de betreffende huisarts weer opengesteld.

Heeft u vragen of opmerkingen over bovenstaande?

Neem dan contact op met Marieke Poel, accountmanager 1e lijn, via m.poel@olvg.nl.