Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Maandag 25 februari 2019

Eerste resultaten huisarts+punt

2018 was het jaar dat huisarts+punt haar deuren opende en vanaf dat moment konden huisartsen hun patiënten doorsturen voor een specialistisch adviesconsult.  Na ruim twee jaar voorbereiden, werden op 4 oktober de eerste patiënten ontvangen. Inmiddels zijn bijna 300 patiënten op één van de spreekuren gezien en hebben huisartsen een kleine 400 keer naar huisarts+punt verwezen.

Informeren over doel specialistisch adviesconsult

De medisch specialisten die de specialistisch adviesconsulten verzorgen, merken dat de verwachting van de patiënt over het consult niet altijd strookt met de werkelijkheid. "Patiënten begrijpen volgens mij nog niet zo goed in welke hoedanigheid wij daar als specialist zitten. Als ik aangeef dat ik alleen een adviserende rol heb en dus geen medicatie kan voorschrijven, word ik toch steeds een beetje gek aangekeken", aldus één van de specialisten. Aan huisartsen daarom de vraag of zij de patiënten die ze verwijzen, willen informeren over het doel van het consult: een eenmalig consult dat is bedoeld om de huisarts te adviseren over het verdere beleid.

Patiënten zeer tevreden over huisarts+punt

Overigens blijkt uit de evaluatieformulieren dat patiënten zeer tevreden zijn over huisarts+punt, ondanks dat het consult soms niet helemaal loopt zoals zij hadden verwacht. Patiënten geven de consulten bij huisarts+punt maar liefst een 9,2! Veel gelezen commentaar is dat zij de specialist deskundig en vriendelijk vonden, en blij waren dat zij zo snel geholpen werden.

Meer informatie voor patiënten en huisartsen: www.huisartspluspunt.nl