Overzicht nieuws
Uitgelicht | Dinsdag 5 oktober 2021

Eerste patiënten met rughernia succesvol endoscopisch geopereerd

Patiënten met een rughernia kunnen bij OLVG voortaan geholpen worden met een relatief eenvoudige operatie. De behandeling is minder ingrijpend, de patiënt heeft minder klachten en kan dezelfde dag nog naar huis.

OLVG is afgelopen week als tweede ziekenhuis van Nederland gestart met endoscopische rugoperaties. Werd de hernia voorheen via een kleine incisie in de rug verwijderd, nu kan het door deze nieuwe methode via een scopie. Hierbij is geen algehele narcose of ruggenprik nodig: de operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een klein sneetje van slechts 8 millimeter aan de zijkant van de rug geeft de chirurg toegang tot de hernia.

Aanspreekbaar
Met behulp van een kijkinstrument, de endoscoop, wordt de hernia met een camera bekeken en verwijderd. Gedurende de hele ingreep is de patiënt aanspreekbaar en in staat direct feedback te geven aan de chirurg over het benaderen en mogelijk raken van een zenuw. En er zijn meer voordelen: dankzij de scopie is er minder trauma aan huid en spieren, minder kans op infectie en minder kans op littekenweefsel. Ook wordt er minder bot verwijderd, hetgeen de stabiliteit ten goede komt.

Snel herstel
Patiënten mogen een aantal uur na de operatie alweer naar huis. Zij houden geen bed bezet en de wachtlijsten kunnen sneller worden weggewerkt. 

Vergelijkende studies twee jaar na de ingreep tonen aan dat de kans op het verdwijnen van de herniaklachten aanzienlijk groter is dan bij de klassieke techniek. De meeste patiënten voelen na enkele dagen al geen rugpijn meer en kunnen vaak na enkele weken het werk hervatten.