Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Dinsdag 30 maart 2021

Eerste hoog-risicopatiënten in OLVG gevaccineerd

Maandag 29 maart zijn de eerste hoog-risico patiënten in OLVG gevaccineerd. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn bij OLVG en volgens de Gezondheidsraad met voorrang een vaccinatie moeten krijgen*. In totaal gaat het in deze vaccinatieronde om circa 2.000 patiënten. Over ongeveer 4 weken ontvangen zij de tweede vaccinatie.

‘Ik ben opgelucht en blij dat ik in OLVG versneld gevaccineerd kon worden. Omdat ik hier regelmatig kom, voelt het heel vertrouwd. En ik woon vlakbij dus ik hoefde maar een kwartiertje te fietsen.  Alles was perfect geregeld’, aldus Tanja Oosterbaan.

Vaccineren op afspraak

De hoog-risicopatiënten die gebruikmaken van het patiëntenportaal MijnOLVG, kunnen hun afspraak zelf inplannen. Hiervan maakte tot nu toe ruim 75% van deze patiënten gebruik. Ook kunnen zij telefonisch een afspraak maken, verzetten of vragen stellen. Om drukte in ons ziekenhuis zoveel mogelijk te vermijden wordt, waar mogelijk, gevaccineerd buiten de reguliere spreekuren.

Gezondheidsraad

Er zijn patiëntgroepen die een extra hoog risico hebben om ernstig ziek te worden of te overlijden door COVID-19. De mensen hebben een risico dat vergelijkbaar is met het risico van mensen rond de 70 jaar. Daarom adviseert de Gezondheidsraad deze groepen met voorrang te vaccineren. Op basis van dit advies zijn de volgende groepen geselecteerd:

Mensen van wie het immuunsysteem zeer ernstig gecompromitteerd is:

  • Patiënten met een hematologische maligniteit/aandoening leidend tot zeer ernstige immunosuppressief en die hiervoor in het afgelopen jaar onder controle zijn bij een hematoloog;
  • Patiënten met ernstig nierfalen (dialyse of voorbereiding voor dialyse);
  • Patiënten na orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie en ernstig immuun gecompromitteerd + patiënten die hiervoor op de wachtlijst staan;
  • Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis (primaire immuundeficiëntie).

Mensen waarbij er geen sprake is van zeer ernstige immuunsuppressie en die om een andere reden een hoog risico hebben op complicaties:

  • patiënten met neurologische aandoeningen bij wie de ademhaling gecompromitteerd is;
  • mensen met het syndroom van Down;
  • mensen met morbide obesitas (BMI Body Mass Index  >40).

Er is al een start gemaakt met het vaccineren van mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Zij krijgen een uitnodiging van de huisarts. 

Meer informatie