Overzicht nieuws
Uitgelicht | Maandag 4 december 2017

Eerste behandelresultaten borstkankerzorg Santeon bekend

OLVG is onderdeel van de landelijke ziekenhuisgroep Santeon. De Santeon borstkankerprofessionals zijn vorig jaar  met de Value-Based Health Care (VBHC) verbetercyclus gestart. Om samen de zorg voor onze patiënten sneller te kunnen verbeteren. Graag delen we de eerste resultaten met u.

De belangrijkste resultaten voor onze borstkankerpatiënten

De werkwijze tijdens de operatie is in een aantal Santeon ziekenhuizen aangepast. Hierdoor zijn gemiddeld minder heroperaties nodig. Na een borstsparende operatie kunnen onze patiënten dezelfde dag nog naar huis. Dit is onder andere mogelijk door alternatieve, maar net zo effectieve, pijnstilling.

Daarnaast leren de Santeon ziekenhuizen van de patiënten en van elkaar. Zo kunnen we onze zorg sneller verbeteren. Een patiënt uit Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam liet ons bijvoorbeeld weten dat er te veel tijd verstrijkt voordat de uitslag van de mammografie bekend is. Daarop hebben we actie ondernomen. De uitslag van de mammografie wordt nu nog dezelfde dag met onze patiënten gedeeld.

Bekijk de eerste resultaten van de verbetercyclus voor de behandeling van borstkanker.

Over het VBHC-programma

In het VBHC-programma van Santeon worden elke zes maanden de resultaten van behandelingen,  kosten- en procesinformatie voor borstkankerzorg verzameld. De behandelaars vanuit elk ziekenhuis vergelijken deze informatie met elkaar en bekijken welke verbeteringen mogelijk zijn.

In elk ziekenhuis is daarnaast een verbeterteam aanwezig. Dit team bestaat uit behandelaars, een projectleider, een data-analist en een reeds behandelde patiënt als ervaringsdeskundige. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat dit team op zoek naar verbeteringen voor andere borstkankerpatiënten. Zo leren we van elke behandeling en verbeteren we waar mogelijk.