Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Donderdag 23 juli 2020

Eerst teleconsult voor patiënt ouder dan 50 jaar met knieklachten

In OLVG krijgen we regelmatig patiënten met knieklachten verwezen die een MRI hebben gemaakt via de huisarts. Omdat we doelmatig willen werken, adviseren wij huisartsen om bij patiënten met knieklachten ouder dan 50 jaar eerst een teleconsult aan te vragen over de indicatie voor dit onderzoek. NHG-standaarden en wetenschappelijk onderzoek wijzen uit dat MRI-diagnostiek zelden meerwaarde biedt ten opzichte van anamnese en lichamelijk onderzoek van de huisarts.

Er zijn twee NHG-Standaarden over diagnostiek en behandeling van knieklachten, die worden beschreven in een artikel in Huisarts en Wetenschap. Beide standaarden zijn terughoudend in het advies in het gebruik van MRI bij diagnostiek van patiënten met knieklachten.

Bij patiënten met niet-traumatische knieklachten wordt MRI niet aangeraden vanwege het ontbreken van een verband tussen afwijkingen op de MRI en de klachten van de patiënt. Bij traumatische knieklachten is er geen meerwaarde van de MRI-diagnostiek ten opzichte van anamnese en lichamelijk onderzoek van de huisarts. Bij traumatische klachten raden we eerst een conservatief traject aan, zoals fysiotherapie. Bij onvoldoende effect kan er in een teleconsult met de afdeling Orthopedie worden bekeken of er een indicatie is voor een MRI.

Ouder dan 50 jaar

Bij patiënten ouder dan 50 jaar met knieklachten geven we er de voorkeur aan dat u als huisarts eerst overlegt met een orthopeed via teleconsultatie. Hier kan geadviseerd worden over de mogelijkheden voor fysiotherapie of (het uitsluiten van) een knieoperatie. Resultaten van MRI kunnen bovendien misleidend zijn. Bij asymptomatische, dus gezonde,  mensen ouder dan 50 jaar worden met het vorderen van de leeftijd meer afwijkingen gevonden op de MRI. Lees hierover meer in dit onderzoek.

Betrokken zorgverleners en afdelingen