Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Donderdag 25 juli 2019

Een trauma: naar welke OLVG-locatie?

Regelmatig worden op locatie Oost van OLVG patiënten met verdenking op een heupfractuur gepresenteerd. Dit type patiënt wordt sinds april 2017 echter alleen nog maar op locatie West geopereerd. Een overplaatsing naar locatie West is vervelend voor de patiënt en kan soms enkele uren in beslag nemen, met uitstel van de operatie tot gevolg.  Als huisarts kunt u dit voorkomen door goed te weten welke behandeling waar in OLVG plaatsvindt. In dit bericht zetten we de locatieprofilering Chirurgie nog eens op een rij.

Hoe zat het ook al weer?

De operatieve traumachirurgie is volledig geconcentreerd op OLVG, locatie West en de complexe GE-operaties, zoals de colorectale chirurgie, HPB en complexe benigne GE, op OLVG, locatie Oost. Patiënten met een botbreuk worden uitsluitend op locatie West geopereerd en patiënten met verdenkingen op een fractuur kunnen op twee locaties gepresenteerd worden. Dit met uitzondering van patiënten waarbij het zeer waarschijnlijk is dat ze direct opgenomen (en ook snel geopereerd) moeten worden. 

Heupfractuur vs. polsfractuur

Alle patiënten met een verdenking op een extremiteitsletsel (fractuur, luxatie, peesletsel etc.) waarvan de huisarts verwacht dat daar een (spoed)operatie voor nodig is, horen dus thuis op locatie West. Denk bijvoorbeeld aan een heupfractuur, tibia-/femurfractuur, luxatiefractuur, open fractuur, een kind met supracondylaire humerusfractuur  of een gedisloceerde antebrachii fractuur. 
De patiënt met een gewone polsfractuur kan daarentegen zowel in Oost als West gepresenteerd worden en wordt als een operatie nodig is semi-electief ingepland. Ook traumapatiënten met letsel van de thorax en/of buik kunnen vooralsnog op beide locaties gepresenteerd worden. Op termijn (2030) zal locatie West de hoofdlocatie voor alle acute zorg worden. De poliklinische zorg (voor en na de operaties) is op beide locaties beschikbaar. 

Twijfel?

Bij twijfel kunt u altijd even overleggen met de dienstdoende traumachirurg: tijdens kantooruren op locatie West via telefoonnummer 020 510 8947, buiten kantooruren via de telefooncentrale West (020 510 8911) of Oost (020 599 9111).
 

Betrokken zorgverleners en afdelingen