Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Dinsdag 24 maart 2020

Corona Screenings Unit met CT-scanner woensdag in gebruik

Op woensdag 25 maart neemt OLVG een Corona Screenings Unit (CSU) op locatie West in gebruik. De CSU is ingericht voor de eerste opvang en triage van patiënten uit Amsterdam die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. De CSU is uitgerust met een CT-scanner en uitsluitend bedoeld voor patiënten die via de huisarts of door het medisch team van de OLVG corona check zijn verwezen.

14 kamers

De CSU heeft in totaal 14 kamers. Van alle patiënten in de CSU, wordt eerst een CT-scan gemaakt. Op CT-scan zijn afwijkingen te zien in de longen waardoor longartsen en radiologen van OLVG kunnen inschatten of iemand het coronavirus heeft en moet worden opgenomen of met advies naar huis kan. Als ziekenhuisopname nodig is, kan de patiënt direct naar de juiste opnameafdeling. Dit kan zijn in OLVG, locatie Oost of een ander ziekenhuis. Daar volgen dan verdere tests om coronabesmetting met zekerheid te kunnen vaststellen of uitsluiten.

Verwijzing via ZorgDomein

De verwijzing van patiënten verloopt net als normaal. U kunt de specialist bellen en via ZorgDomein uw verwijzing versturen. Dit doen wij omdat de patiënt die direct ziekenhuiszorg behoeft, gepresenteerd moet worden op de SEH. Dus vandaar dat telefonisch overleg met de specialisten nodig blijft. Als een patiënt u verzoekt om gescreend te worden in de CSU, raden wij u aan de patient de Corona check app te laten invullen voor een eerste screening.

Niet op eigen houtje

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat mensen op eigen houtje naar de CSU bij OLVG locatie West gaan. Mensen kunnen er pas terecht als ze door een (huis)arts of via de OLVG corona check zijn doorverwezen.

In 5 dagen gebouwd

De CSU is onderdeel van de voorbereiding van op een toenemend aantal patiënten met het coronavirus. Vrijdag 20 maart is begonnen met de bouw van deze tijdelijke oplossing, die zich bevindt op de parkeerplaats van OLVG, locatie West.