Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Maandag 20 mei 2019

CardioMEMS sensor helpt ziekenhuisopname voorkomen

Vorige week zijn in OLVG de eerste CardioMEMS sensors geïmplanteerd bij twee patiënten met hartfalen. Deze sensoren helpen bij de vroegdetectie van hartfalen. Onderzoek in de Verenigde Staten toonde maar liefst een 33% relatieve risico afname van ziekenhuisopnames voor hartfalenpatiënten.  De vervolgstudie bekijkt of het gebruik van de sensor ook een verbetering voor de hartfalenzorg in Nederland oplevert. 

Aan de studie – opgezet door Dr. J.J. Brugts (Erasmus MC) – doen maar liefst 20 ziekenhuizen en 340 patiënten mee. Cardioloog Loek van Heerebeek: “CardioMEMS is zeer innovatief en biedt kansen voor hartfalen patiënten en voor de zorg. We zijn als OLVG Hartcentrum trots mee te mogen werken aan dit onderzoek”.

Hoe werkt het?

De CardioMEMS sensor is een kleine druksensor zonder batterij of elektronica, die via een hartkatheterisatie geïmplanteerd wordt in een van de longslagaders.  De sensor meet dagelijks de bloeddruk in de betreffende longslagader. Een bijgeleverd speciaal kussen met ingebouwde apparatuur, waar de patiënt thuis op gaat liggen, maakt contact met de geïmplanteerde sensor en leest zo de bloeddrukwaardes in de longslagader. De gemeten waardes worden dagelijks digitaal vanuit de thuissituatie van de patiënt automatisch doorgestuurd naar de hartfalen poli voor evaluatie. Bij het oplopen van de bloeddruk in de longslagader kan de medicatie van patiënten geoptimaliseerd worden om de bloeddruk te normaliseren.

Betrokken zorgverleners en afdelingen