Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Woensdag 22 juli 2020

Begeleiding stoppen met roken in de 1e lijn

De afdeling Longgeneeskunde op locatie West stopt met het begeleiden van patiënten die willen stoppen met roken. Reden hiervan is dat deze zorg  thuishoort in de 1e lijn, waar het ook wordt vergoed door zorgverzekeraars. Doorverwijzen naar deze afdeling is daarom per direct niet langer mogelijk. Wel kunt uw patiënten voor stoppen met roken doorverwijzen naar alternatieven, zoals (online) groepstrainingen in Amsterdam.

Groepstrainingen Sinefuma

Sinefuma, een bedrijf gespecialiseerd in trainingen om te stoppen met roken, biedt binnenkort weer een aantal groepstrainingen aan in Amsterdam. Inmiddels staan er 5 trainingen gepland. Uiteraard wordt hierbij 1,5 meter afstand gehouden. Onderstaand vindt u een overzicht van de locatie en data van de trainingen en de status van aangemelde deelnemers. Er is dus nog volop plek! Aanmelden kan via deze link.

Status Groepstrainingen (per 13 juli 2020)

Amsterdam Zuid, 12 augustus                   1 deelnemer
Amsterdam OLVG West, 20 augustus      3 deelnemers
Amsterdam OLVG Oost, 14 september   15 deelnemers
Amsterdam OLVG West, 7 oktober          0 deelnemers
Amsterdam OLVG Oost, 19 oktober        3 deelnemers 

Online groepstrainingen

Sinds juli kunnen mensen zich ook aanmelden voor een online groepstraining via videobellen. Zo is deze groepstraining voor iedereen dichtbij en ‘coronaproof’. Deelnemers hebben hiervoor een camera en geluid nodig op de computer en een stabiele internetverbinding. Kijk voor de exacte data en tijden in augustus en september onder het kopje ‘Online’ op https://rookvrijookjij.nl/stoppen-met-roken/stoppen-met-roken-cursus.

Amsterdams rookalarm

Het Amsterdams Rookalarm is een netwerk van verschillende Amsterdamse zorgorganisaties en -verleners en stimuleert maatregelen die bijdragen aan het rookvrij maken van Amsterdam in 2040. Op zoek naar een gevelbord ‘Rookvrije generatie’? Of wilt u een video over de rookvrije generatie op uw praktijkwebsite?  Amsterdams Rookalarm helpt u verder. Meer lezen over het Amsterdams Rookalarm kan hier

Rookstatus in verwijsbrief

Op deze plek vragen wij direct uw aandacht voor het vermelden van de rookstatus van de patiënt in de verwijsbrief. Deze wordt nu sporadisch benoemd, terwijl het natuurlijk zeer van belang is om deze informatie toe te voegen bij een verwijzing.