Overzicht nieuws
Uitgelicht | Woensdag 25 juli 2018

Amsterdam Rainbow Dress in OLVG

Na onder andere het Europees Parlement en het Prado Museum in Madrid is OLVG, locatie Oost van 24 juli t/m 2 augustus thuishaven van de Amsterdam Rainbow Dress. De imposante jurk van zestien meter bestaat uit de vlaggen van ruim 70 landen waar homoseksualiteit nog altijd is opgenomen in het wetboek van strafrecht. In een oogopslag is te zien waar vrijheid van liefde nog niet vanzelfsprekend is.

‘OLVG plaatst de jurk om de boodschap van openheid en inclusie extra te onderstrepen. Voor ons, als Amsterdams stadziekenhuis, is diversiteit vanzelfsprekend en zelfs een verrijking. In veel landen is dit helaas nog niet zo’, aldus Maurice van den Bosch, voorzitter raad van bestuur OLVG.

Homoseksualiteit in 70 landen nog strafbaar

De jurk is ontworpen door Arnout van Krimpen, Mattijs van Bergen, Oeri van Woezik en Jochem Kaan en bestaat uit de vlaggen van ruim 70 landen waar homoseksualiteit nog altijd is opgenomen in het wetboek van strafrecht. In een aantal van deze landen staat er zelfs de doodstraf op. Het lijfje van de jurk is gemaakt van de Amsterdamse vlag. Hiermee wordt onderstreept dat Amsterdam open blijft staan voor lhbti-vluchtelingen.

Wanneer homoseksualiteit in een land wordt gelegaliseerd, vervangen de makers van de jurk de vlag van dat land door een regenboogvlag. Na verloop van tijd zal de Amsterdam Rainbow Dress hopelijk getransformeerd zijn tot één grote regenboogjurk.

Activiteiten rondom Pride-week

De Amsterdam Rainbow Dress is tot en met 2 augustus te bezichtigen in OLVG, locatie Oost. Naast het tentoonstellen van de jurk, biedt OLVG een platform voor meer activiteiten rondom de Pride-week:

  • Van 24 juli t/m 3 augustus is er in OLVG, locatie West is een expositie ‘Monument van trots’ over 30 jaar homomonument
  • Van 29 juli t/m 5 augustus is in OLVG, locatie Oost de fototentoonstelling ‘The hero in me’ van OLVG-arts Marike de Meij te zien

Op 4 augustus vaart OLVG voor de achtste keer mee met de jaarlijkse Canal Parade.