Overzicht verwijsnieuws
Uitgelicht | Vrijdag 13 oktober 2017

Advies voor verloskundigen: griepprik voor alle zwangeren

Het griepseizoen komt er weer aan en dit levert vaak vragen op over wel/niet vaccineren van zwangeren. In Nederland geldt dat een gezonde zwangere geen oproep krijgt. Gynaecologen adviseren verloskundigen echter om alle zwangeren aan te raden een griepprik te halen omdat zij meer risico lopen. Daarbij moet wel aan de zwangere vermeld worden dat de kosten voor eigen rekening zijn.

Meer kans op complicaties

Uit onderzoek blijkt dat zwangeren en kraamvrouwen meer kans hebben op een ernstig ziektebeloop en sterfte dan de algemene populatie (grotere kans op ernstige complicaties ten gevolgen van griep, met ziekenhuis en intensive -careopname en sterfte tot gevolg). Dit is gebaseerd op data verkregen uit pandemieën in 1918-1919, 1957-1958 en 2009-2010. Voor een griepprik geldt dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op aangeboren afwij­kingen of andere nadelige effecten bij gebruik tijdens de zwangerschap. Alle vrouwen die zwanger zijn (of proberen zwanger te worden) tijdens het griepseizoen wordt geadviseerd om zich te laten vaccineren, ongeacht de zwangerschapsduur (level of evidence graad 1A).

Landelijke advies

In het officiële advies staat:

  • Vrouwen met een indicatie voor de griepvaccinatie wordt geadviseerd om zich ook tijdens een even­tuele zwangerschap te laten vaccineren. De griepvaccinatie (een geïnactiveerd vaccin) is veilig tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding. Met de vaccins tegen seizoensgriep bestaat grote ervaring en deze vaccins kunnen als zeer veilig beschouwd worden.
  • Patiënten zonder indicatie voor griepvaccinatie kunnen een vaccinatie op eigen verzoek krijgen. De kosten van het vaccin en de vaccinatie worden dan niet door de SNPG vergoed. De patiënt haalt, met een recept van de huisarts, zelf het vaccin bij de apotheek en betaalt aan de apotheek de vaccinprijs, ongeveer 20 euro.
  • Het tarief voor vaccinatie op eigen verzoek is een vrij tarief. Voor de vaccinatie spreekt de huisarts met de patiënt de hoogte van de vergoeding af. De niet-geïndiceerde patiënt kan zelf nagaan of zijn aanvullende verzekering de vaccinatie vergoedt.
  • Zwangeren zonder indicatie voor griepvaccinatie vallen dus niet in de doelgroep en krijgen geen oproep.
  • Iedereen kan echter op eigen verzoek een griepprik krijgen. Het handigste is om dit via de huisarts te regelen.

Betrokken zorgverleners en afdelingen