Aandoeningen & behandelingen

Neuromodulatieu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Neuromodulatie is een methode om te proberen uw pijnklachten te verminderen. Het wordt ook wel ruggenmergstimulatie genoemd.

Wat is neuromodulatie?

Deze behandeling is bedoeld om de pijnklachten te verminderen naar een acceptabel  niveau. Neuromodulatie bestrijdt de pijn maar neemt  de oorzaak van de pijn niet weg. Neuromodulatie kan zorgen voor een aangenaam tintelend gevoel in het pijngebied of géén ander gevoel, maar een duidelijk pijnafname. In dat geval werkt de stimulatie zoals het bedoeld is en kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de pijn.

Waarom neuromodulatie?

De gewaarwording van pijn vindt plaats in de hersenen en niet op de plaats van de weefselbeschadiging. De hersenen krijgen impulsen aangeleverd en laten ons pijn beleven.
De pijn kan beheerst worden wanneer deze impulsen de hersenen niet of minder goed bereiken. Dan zal de pijn niet of nauwelijks worden ervaren. De werking van neuromodulatie is hierop gebaseerd.  

Hoe werkt neuromodulatie?

Bij neuromodulatie wordt in de ruimte achter het ruggenmerg (de epidurale ruimte)  een elektrode (klein apparaatje) geplaatst. Deze elektrode geeft zeer kleine elektrische signaaltjes door, die ervoor zorgen dat de pijnsignalen worden geblokkeerd, voordat ze de hersenen bereiken. De signalen worden opgewekt door een stimulator (een soort pacemaker), die via dunne draden verbonden is met de elektrode(n).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum