Aandoeningen & behandelingen

Minimaal invasieve hartklepoperatie - mitralisklep en tricuspidalisklepu kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

In een gezond hart zorgen de hartkleppen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt. Vernauwde of lekkende hartkleppen kunnen we repareren of vervangen.

Verloop

Voor de operatie

De kans op complicaties is groter als u dagelijks rookt of alcohol gebruikt. Ook duurt uw herstel na de operatie dan langer. Wij adviseren daarom om te stoppen met roken en alcohol gebruiken. Dit doet u om de kans op schade aan de gezondheid zo klein mogelijk te maken.

De operatie

De arts maakt een aantal kleine sneden aan de rechterzijde van de borstkas. Zo kan hij de hartkleppen bereiken en behandelen.  Via deze sneden brengt hij een kleine camera en instrumenten naar binnen. Hiermee wordt de operatie uitgevoerd.
• In uw borstkas is ruimte nodig voor de operatie. Daarom wordt de lucht tijdelijk uit uw rechterlong gehaald waardoor deze samenvalt.
• Tijdens de operatie wordt uw hart stilgezet. De hartlongmachine neemt de functie van het hart en de longen over. De hartlongmachine wordt aangesloten via bloedvaten in uw lies.
• Na de operatie nemen uw hart en longen het werk van de hartlongmachine weer over

Tijdens het gesprek met de arts op de polikliniek volgt meer uitleg over de operatie.

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de afdeling Intensive Care. Na ongeveer 24 uur gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

Vragen & contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de casemanagers van Cardio-thoracale Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 02 september 2019