Opleidingen voor zorgprofessionals

Medische vervolgopleiding Sportgeneeskunde

Als sportarts ben je de expert op het gebied van fysieke belasting – belastbaarheid in relatie tot sport en/of bewegen. Je behandelt, begeleidt en adviseert niet alleen (top)sporters, maar ook chronisch zieken.

Sportgeneeskunde richt zich op:

 • het herstellen, waarborgen en bevorderen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten en/of bewegen
 • het bevorderen en herstellen van de gezondheid van mensen met chronische aandoeningen door middel van sport en/of bewegen.

We onderscheiden vijf doelgroepen met elk specifieke zorgvragen: inactieven die actief willen worden, recreatieve sporters, prestatiegerichte sporters, maximale sporters (waaronder top- en beroepssporters en talenten), chronisch zieken.

Bij de analyse van een klacht houdt de sportarts rekening met het feit dat de ontstaanswijze van klachten vaak multifactorieel bepaald is. Dit betekent dat het therapeutisch handelen op meerdere niveaus gericht kan zijn. In de analyse en de behandeling van een klacht worden daarom onder andere ook materiaal- en omgevingsadvies en psychische, sociale en cognitieve factoren meegenomen.

Meer over Sportgeneeskunde in OLVG

De opleiding tot sportarts in de regio Amsterdam wordt verzorgd door De Sportartsen Groep (DSG). Deze hoofdopleiding is gevestigd in OLVG, locatie West. Tijdens de opleiding loop je stages bij OLVG, locatie West, in AMC en in Meander Medisch Centrum. Daarnaast loop je een huisartsenstage bij een praktijk in Amsterdam-Noord. Ook participeer je regelmatig in de sportmedische begeleiding bij topsportprogramma’s en van individuele topsporters.

Vanaf 1994 zijn er nauwe contacten met Topsport Amsterdam en begeleidt DSG topsporters en aankomende topsporters binnen een uitgebreid medisch netwerk. Sinds 2010 is DSG de partner van Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam die de medische begeleiding van basketbal, honkbal, softbal, turnen, voetbal, rugby, zwemmen en roeien verzorgt. Verder doet DSG de sportmedische begeleiding van de Nederlandse Basketbal Bond, Team Distance Runners (TDR) en de Amsterdamse Atletiek Combinatie (AAC). Inmiddels heeft DSG het certificaat NOC*NSF topsport medische samenwerkingsverband (TMS).

In het AMC is er donderdagmiddag een multidisciplinaire topsportpoli voor sporters met een Olympische A of B status en voor CTO-sporters, waarin je als aios participeert. Er is een langdurige relatie met de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) en de afdeling Sport en Bewegen van het ROC. Alle studenten aan deze opleiding worden door DSG gekeurd en er zijn sportspreekuren op locatie. Verder zien we regelmatig mensen met een oncologische voorgeschiedenis voor een sportmedisch onderzoek via Stichting Tegenkracht.

Opleidingsprogramma

Tijdens de vierjarige opleiding tot sportarts word je opgeleid volgens de medische en niet-medische competenties. De methode bestaat uit werkplekleren aangevuld met onderwijsmomenten. De opleiding is opgebouwd uit verschillende opleidingsonderdelen die iedere aios in een vaste volgorde doorloopt. Deze opleidingsonderdelen variëren qua lengte van 3 tot 12 maanden.

We bevelen je aan om één of enkele coschappen bij de sportgeneeskunde te lopen, voordat je start met de opleiding tot sportarts. Daarnaast is wetenschappelijk onderzoek of klinische ervaring een pre. Na de opleiding zijn er nog mogelijkheden tot verdieping binnen de sportgeneeskunde.

De inhoud van de opleiding is gebaseerd op de kerntaken van de sportarts:

 • Diagnostiek, stellen prognose, behandeling en evaluatie van blessures van het houdings- en bewegingsapparaat die door sport of bewegen zijn ontstaan en/of zich daarbij manifesteren. Het merendeel betreft chronische overbelastingsblessures.
 • Diagnostiek, stellen prognose, behandeling en evaluatie van fysieke problemen die een ander orgaansysteem dan het houdings- en bewegingsapparaat betreffen, die door sport of bewegen zijn ontstaan en/of zich daarbij manifesteren.
 • Diagnostiek, stellen prognose, behandeling en evaluatie van (onbegrepen) algehele problematiek die door sport of bewegen is ontstaan en/of zich daarbij manifesteert.
 • Casemanagement of consulentschap in de zorgketen voor de chronisch zieke patiënt, waarbij sport en/of bewegen als onderdeel van de behandeling wordt ingezet.
 • Sportmedische onderzoeken
 • Verrichten van een (algemene en sportspecifieke) anamnese, lichamelijk onderzoek en (sportspecifiek/aanvullend) onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem en de longen om een gericht en verantwoord beweeg- en sportadvies aan (beginnende) sporters te kunnen geven.
 • Sportmedische begeleiding met als uitgangspunt het bewaken c.q. optimaliseren van de gezondheid en/of het prestatievermogen van de (top)sporter in het kader van sportbeoefening. Dit is een continu proces van sportmedische zorg voor individuele sporters of groepen sporters.

Opleidingsgroep

OpleiderPlaatsvervangend opleider Leden opleidingsgroep
 • drs. S. Goedegebuure, heup-, knie-, enkel- en spierletsels, inspanningsdiagnostiek,

 

 

 

 • drs. C.A.C.M. Wijne, heup-, knie-, enkel- en spierletsels, tendinopathieën en ander peesletsel, teambegeleiding

 

 

 • drs. F. Nusse, blessures aan het bewegingsapparaat
 • dr. J.L. Tol, spier- en peesletsels, hamstringblessures
 • drs. K. van de Ende-Kastelijn, inspanningsdiagnostiek bij duursporters en chronisch zieken, inspanningsgerelateerde hoofdpijn, kinderen en jongeren
 • dr. M. Moen, spier- en peespathologie, schouderonderzoek, mediaal-tibiaal stresssyndroom
 • drs. F. Kappelhoff, teambegeleiding, blessures aan het bewegingsapparaat
 • drs. H. Plemper, tendinopathieën en andere peesblessures, blessures aan het bewegingsapparaat

 

Meer weten 

drs. S. Goedegebuure
T: 020 510 87 10
E: s.goedegebuure@olvg.nl