Opleidingen voor zorgprofessionals

Medische vervolgopleiding Orthopedie

Als orthopedisch chirurg in opleiding wordt jij de expert op het gebied van het steun- en bewegingsapparaat. De orthopedie is een zeer divers vakgebied. Je behandelt patiënten van alle leeftijden met uiteenlopende problematiek.

De problematiek waarmee je te maken krijgt als orthopeed is gevarieerd, van aangeboren afwijkingen en groei- en ontwikkelingsstoornissen tot zowel acute als later optredende gevolgen van traumata en degeneratieve afwijkingen. Je behandelt jong en oud, zowel operatief als conservatief. Het is een technisch vak en de chirurgische handelingen vragen om de nodige handigheid. Daarnaast zijn goede communicatieve vaardigheden, stressbestendigheid en een goede lichamelijke conditie van belang. De afwisseling tussen intensief patiëntencontact en opereren maakt de orthopedie zo boeiend. In OLVG kom je als aios met alle facetten van de orthopedie in aanraking.

Lees meer over:

Het vakgebied

De vaste standplaats voor de aios is OLVG, locatie West, maar stages worden gelopen op alle locaties: OLVG, locatie Oost, locatie West en de Jan van Goyen kliniek. De koppeling van de aios aan stafleden bepaalt waar je stage loopt. Hierover maak je aan het begin van de stage afspraken.

Het merendeel van de operatieve orthopedische patiëntenzorg vindt plaats in OLVG, locatie West. Uitzonderingen zijn de kinderorthopedie en wervelkolomchirurgie, omdat in OLVG, locatie Oost de kinderpoli- en afdeling en de IC-faciliteiten voor deze zorg gehuisvest zijn. Op beide locaties wordt poli gedaan. Daarnaast is er de mogelijkheid om op de externe locatie Jan van Goyenkliniek mee te doen met kleinere orthopedische ingrepen. Je krijgt hier als aios inzicht in de werkwijze van een kleinschaliger kliniek.

De opleiding orthopedie in OLVG biedt jou als aios de mogelijkheid je te ontwikkelen in overstijgende onderwerpen gerelateerd aan verbetering in organisatie of patiëntenzorg . Een pro-actieve betrokkenheid en input vanuit de aios is het uitgangspunt.

Opleidingsprogramma

Je start met de vooropleiding Heelkunde (1.5 jaar), daarna ga je door naar de specialistopleiding Orthopedie (4 jaar). Minimaal 1 jaar van de opleiding volg je in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Je wordt opgeleid tot het competentieprofiel van de beginnend orthopedisch chirurg. De opleiding is opgebouwd rond 14 verschillende kernactiviteiten  van de orthopedisch chirurg. Deze kernactiviteiten, ook wel EPA’s (Entrustable Professonal Activities), zijn vastgesteld in het landelijk opleidingsplan. Gedurende je opleiding ontwikkel je de daarbij behorende kennis, vaardigheden en competenties.

Dit doe je in de beroepspraktijk en via cursorisch onderwijs. Naarmate je vordert in je opleiding, kun je steeds zelfstandiger functioneren.

Er is een basislijst vastgesteld met orthopedische pathologie die de jonge orthopedisch chirurg moet beheersen. Naast de algemene competenties en het cursorisch onderwijs, vormen de volgende tien orthopedisch/traumatologische thema’s de inhoudelijke opleiding:

  1. Pathologie schouder en bovenarm
  2. Pathologie elleboog en onderarm
  3. Pathologie pols en hand
  4. Pathologie wervelkolom
  5. Pathologie heup en bovenbeen
  6. Pathologie knie en onderbeen
  7. Pathologie voet en enkel
  8. Pathologie tumoren
  9. Pathologie kinderorthopedie
  10. Varia

Deze thema’s komen terug in verschillende stages. De opleiding in OLVG bestaat uit zes thematische stages: voet en enkel, knie, heup, schouder en elleboog, kinderorthopedie (pols en hand) en wervelkolom-/neurochirurgie. Gedurende vier maanden (de duur van een stage) word je gekoppeld aan één of twee stafleden met een bepaald aandachtsgebied. Dit aandachtsgebied vormt het uitgangspunt voor de betreffende stage. Tijdens een stageperiode doe je zowel polikliniek als OK om zo veel mogelijk ervaring op te doen met het palet aan pathologie en ingrepen.

In principe zijn de stages in willekeurige volgorde te doorlopen. Dit is afhankelijk van je opleidingsschema. Je kunt een koppeling met een staflid zelf aanvragen en zo dus al vroegtijdig differentiëren. 

Verdiepingsmogelijkheden
In de laatste twee jaar van de opleiding kun je een verdiepingsstage doen bij gerenommeerde orthopedische klinieken in het buitenland. Ook kun je als oudste assistent je verder verdiepen in vakoverstijgende onderwerpen.

Differentiaties

Kinderorthopedie
Heup
Knie
Elleboog / Schouder

De opleidingsgroep

OpleiderPlaatsvervangend opleiderLeden opleidingsgroep 

drs. D.F.P. van Deurzen

dr. M.R. Krijnen

 drs. M.C. Altena
   drs. M.P.J. van der Bekerom
   dr. S.J. Ham
   dr. D.H.R. Kempen
   drs. A.E.B. Kleipool
   drs. H.E. de Meijier
   dr. D.J.F. Moojen
   dr. E.L.A.R. Mutsaerts
   dr. R.W. Poolman
   drs. J. Wolkenfelt
   drs. A.L. van der Zwan
   Secretariaat: mevr. T. Mol

Contact en afspraak

Trisha Mol
T: 020 599 36 49
E: c.f.m.mol@olvg.nl