Opleidingen voor zorgprofessionals

Medische vervolgopleiding Medische Microbiologie

Als arts-microbioloog ben je dé expert op het gebied van infectieziekten. Jij bent vaak de eerste persoon die een epidemie op het spoor komt in het ziekenhuis of daarbuiten.

Wanneer patiënten zijn opgenomen met onduidelijke koorts word jij ingeschakeld. Jouw kennis en kunde wordt ook geraadpleegd bij veelvoorkomende problemen als luchtweginfecties, sepsis en andere infecties en ontstekingen. Je rol is diagnosticerend. Daarnaast geef je adviezen met betrekking tot behandeling en preventie van infecties. Ook epidemiologie, beleidsvorming en ontwikkeling van protocollen en richtlijnen behoren tot je functie. Direct patiëntencontact heb je weinig.

De medische speerpunten van de afdeling Medische Microbiologie in OLVG zijn: SOA, bloedoverdraagbare aandoeningen en hiv, antimicrobiële resistentie en mycobacteriologie (in samenwerking met de GGD).

Meer over Medische Microbiologie in OLVG

In het Microbiologisch Laboratorium worden verschillende onderzoeken verricht op bacteriologisch, virologisch, mycologisch, parasitologisch, serologisch en ziekenhuis-epidemiologisch gebied. Je werkt nauw samen met andere specialismen in OLVG, zoals Interne Geneeskunde, Chirurgie, Intensive Care, Orthopedie, Kindergeneeskunde, Gynaecologie, Longziekten, Maag-, Darm- en Leverziekten en Infectiepreventie. Dit zowel op het gebied van patiëntenzorg als voor de opleiding.

De vakgroep Medische Microbiologie is daarnaast inhoudelijk verantwoordelijk voor de diagnostiek van het GGD-streeklaboratorium. Het streeklaboratorium is onderdeel van de afdeling Infectieziekten van de GGD. De betrokken vakgroepsleden zijn daardoor ook nauw betrokken bij de publieke gezondheidszorg. Hierdoor kunnen wij ook de stage openbare gezondheidszorg aanbieden. Hiervoor bestaat een samenwerkingsovereenkomst met de GGD Amsterdam.

Opleidingsprogramma

De opleiding duurt in totaal 5 jaar en bestaat uit een mix van onderwijs op de werkplek en cursorisch onderwijs. Het cursorisch onderwijs vindt plaats zowel landelijk, regionaal als lokaal in het eigen opleidingsziekenhuis.

De opleiding in OLVG betreft het perifere deel van de opleiding. Dit voeren we uit  samen met het AMC of het VUMC In een van deze twee centra doe je het academische deel van de opleiding. OLVG verzorgt een opleidingsdeel bestaande uit 6 maanden bacteriologie (labstage) in de vroege fase van de opleiding en een opleidingsonderdeel van 6 maanden consulten (consultenstage). De volgorde van het periferische en academische deel kan per aios variëren. Het kan ook voorkomen dat je slechts een van beide stages in OLVG volgt. De mogelijkheid bestaat om hier een stage openbare gezondheidszorg aan toe te voegen. Daarnaast is het mogelijk om in OLVG, in overleg met AMC of VUmc, een verdiepingsonderdeel volgen van maximaal 4 maanden.

De opleidingsgroep

 

Opleider

Leden opleidingsgroep

  • dr. R. Jansen, infectiepreventie, bacteriologie
  • dr. M. Damen, virologie, infectiepreventie
  • dr. P. Gruteke, MRSA, infectiepreventie
  • dr. R. Jansen, infectiepreventie, bacteriologie
  • dr. I. Kwa, virologie, bloed-overdraagbare aandoeningen
  • dr. M.L. van Ogtrop, bacteriologie, antimicrobiële resistentie
  • drs. M. Scholing, mycobacteriologie, public health
  • drs. H. Thiesbrummel, infectiepreventie
  • dr. B. Wertmoller, parasitologie

Meer informatie

dr. R.R. Jansen
T: 020-5993102
E: r.r.jansen@olvg.nl