Opleidingen voor zorgprofessionals

Medische vervolgopleiding Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Als KNO-arts ben je specialist van de aandoeningen van keel, neus en oren. Door de diversiteit aan ziektebeelden is geen dag hetzelfde.

Je krijgt patiënten van allerlei leeftijden in je speekkamer, van kinderen tot ouderen, en je houdt je bezig met uiteenlopende problematiek. Je krijgt patiënten te zien met een verstopte neus, heesheid, keelontstekingen en gehoorvermindering, maar je behandelt ook patiënten met allergieën, slaap- en snurkproblemen en duizeligheidsklachten. Ook bijholte- en uitgebreide neuschirurgie en goedaardige afwijkingen in de hals behoren tot het aandachtsgebied. De behandelopties, die door de technische ontwikkelingen alleen maar toenemen, vragen om creativiteit en inlevingsvermogen.

De patiëntenpopulatie van OLVG is groot en divers. Op beide locaties wordt de basis KNO-zorg volledig aangeboden op de polikliniek, dagbehandeling en de klinische OK. Per locatie zijn er eigen speerpunten in de topklinische zorg, bijvoorbeeld de slaapgebonden ademhalingsstoornissen op OLVG, locatie West en de functioneel-esthetische neuschirurgie op OLVG, locatie Oost.

Meer over KNO in OLVG

Als KNO-arts werk je regelmatig in multidisciplinaire behandelteams met complexe patiënten. Je overlegt met o.a. neurologen, longartsen, pathologen, kinderartsen, radiologen en intensivisten. Jouw analytisch denkvermogen wordt op de proef gesteld tijdens het combineren van uitslagen en adviezen bij het opstellen van een behandelplan of operatietechniek.

Binnen de opleiding word je gestimuleerd en gefaciliteerd om wetenschappelijk onderzoek te doen. Eén van de speerpunten van de vakgroep KNO is wetenschappelijk onderzoek op het gebied van OSAS. Er lopen verschillende grote internationale wetenschappelijke onderzoeken waaraan je kunt meewerken. De opleiders stimuleren jouw wetenschappelijke vorming door je te ondersteunen bij het uitvoeren van onderzoek en het schrijven van de bijbehorende publicaties.

Onze stijl van opleiden is vooral coachend. In een veilige werkomgeving proberen we je te stimuleren om zelf tot een oplossing te komen in de diverse klinische situaties. Hierdoor word je uitgedaagd om steeds meer eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het doel is om je zo te laten groeien dat je aan het eind van de tweede perifere stage de basis-KNO op de polikliniek en OK zelf kunt en durft uit te voeren.

Opleidingsprogramma

De opleiding duurt in totaal 5 jaar. De eerste vier jaar leer je de basisvaardigheden van de KNO. Dat doe je eerst in de academie (AMC/ VUmc) en de twee daaropvolgende jaren ontwikkel je je verder in perifere klinieken. Tijdens het laatste jaar werk je aan je differentiatie.

De eerste perifere stage doe je in het Spaarne Gasthuis in Haarlem of het Flevoziekenhuis in Almere. OLVG verzorgt de tweede perifere stage in het derde jaar van de opleiding.  De opleiding in OLVG bestaat uit een opleidingsperiode van 10 maanden, waarvan je het eerste deel bij OLVG, locatie Oost en de tweede helft bij OLVG, locatie West werkt.

De stagewerkplekken in OLVG zijn: polikliniek, operatiekamer (OK), behandelkamer, verpleegafdeling, dagbehandeling en spoedeisende hulp. De leermomenten bestaan uit activiteiten als de overdracht, het poliklinisch spreekuur, verrichtingen op de OK en behandelkamer, visite op klinische afdeling en dagbehandeling, consulten op de afdeling, patiëntenbesprekingen, radiologiebespreking, complicatiebespreking en multidisciplinaire besprekingen. Gedurende de stage in OLVG ga je één middag per week naar het AMC voor cursorisch onderwijs en onderzoek.

De vakgroep vindt opleiden van collega’s erg belangrijk en biedt naast de reguliere perifere KNO-opleidingsstage een differentiatiestage OSAS (OLVG, locatie West) of aangezichtschirurgie (OLVG, locatie Oost) aan.

Differentiaties 

1. Slaapgerelateerde stoornissen

2. Functioneel esthetische neuschirurgie

Opleidingsgroep

OpleiderPlaatsvervangend opleiderLeden opleidingsgroep
  • dr. W. Derks, neuschirurgie, weke delenchirurgie

 

  • prof. dr. N. de Vries, OSAS, rhinologie
  • dr. G.W. van Deelen, stemstoornissen
  • dr. J.P. van Maanen, OSAS, neusbijholten
  • dr. D.J. Menger, neuschirurgie
  • drs. H.J. Nyst, otologie
  • dr. P.M. van Rijn, otologie, stemstoornissen
  • dr. M.J.L. Ravesloot, OSAS
  • dr. L. Vermeeren, aangezichtschirurgie
  • dr. H.S. van Monsjou, otologie

Meer informatie

OLVG, locatie Oost
dr. W. Derks, opleider KNO
T: 020 599 35 65
E: w.derks@olvg.nl

OLVG, locatie West   
prof. dr. N. de Vries, plaatsvervangend opleider KNO
T: 020 510 88 94
E: n.vries@olvg.nl