Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Als aios Interne Geneeskunde krijg je te maken met adolescenten en volwassenen met variërende problematieken van de inwendige orgaansystemen. De ziektebeelden presenteren zich in poliklinische, klinische, spoedeisende en consultatieve settings en kunnen zowel acuut als chronisch van aard zijn. In toenemende mate zijn de aandoeningen complex van aard, niet alleen somatisch maar ook psychosociaal. Dit vraagt om een nauwe samenwerking met andere specialismen.
OLVG is een van de grootste perifere ziekenhuizen van Nederland met een groot aantal poliklinische contacten en klinische opnames. De patiëntenpopulatie is multicultureel en zeer gevarieerd. Dit alles maakt dat het gehele internistisch spectrum aan problematiek voorbij komt. Door de grote variatie aan ziektebeelden kun je routine opbouwen. En je leert adequaat spoedeisende patiënten opvangen op de grote Spoedeisende Hulp (SEH). Lees meer over:
De vakgroep Interne Geneeskunde OLVG bestrijkt het gehele gebied van de interne geneeskunde. Alle differentiaties zijn vertegenwoordigd. Op de grote SEH krijg je te maken met veel acute interne geneeskunde. Daarnaast hebben we het grootste hiv-behandelcentrum van Nederland, het oncologie centrum Amsterdam en een Level III ICU. Ook is er een grote populatie diabetespatiënten en patiënten met chronische nierschade.
De Interne Geneeskunde verzorgt al sinds de oprichting van het ziekenhuis in 1898 een opleiding tot internist. Opleiden is voor ons van nature met de dagelijkse patiëntenzorg verweven. Dit gebeurt in een klimaat waar een hoog streefniveau is ingebed in een open professionele omgeving. De grote verscheidenheid aan patiënten, specialismen en aandachtsgebieden geeft jou als AIOS vele keuzemogelijkheden.
De opleiding Interne Geneeskunde OLVG werkt met de volgende uitgangspunten:
De opleiding Interne Geneeskunde kent een logische opbouw van kennis en vaardigheden in moeilijkheidsgraad:
Fase 1: |
Fase 2: |
Fase 3: |
Toenemende zelfstandigheid
Als AIOS heb je een grote eigen verantwoordelijkheid voor de planning en voortgang van je eigen opleiding. Naarmate je competenties zich verder ontwikkelen en je bekwamer wordt in het vak, worden je geleidelijk complexere taken en meer verantwoordelijkheid toevertrouwd. In het begin van de opleiding werk je onder strikte supervisie. In de loop van de opleiding neemt de supervisie geleidelijk af en krijg je meer vrijheid van handelen.
Aansluiting OLVG-periode op academische periode
Bij OLVG volg je maximaal 4 jaar van je opleiding Interne Geneeskunde. Een groot deel van de aios start het 1e jaar in OLVG. Het is daarnaast mogelijk om ook je overige verplichte of keuzestages bij OLVG te volgen. Ook biedt OLVG (onderdelen van) enkelvoudige en meervoudige differentiaties aan in samenwerking met VUmc en AMC.
Start je je opleiding bij OLVG? Dan bepaal je samen met je opleider van OLVG en je hoofdopleider in de regio op welk moment je je opleiding voortzet in AMC of VUmc. Dit is afhankelijk van de stages die je wilt volgen en de vaardigheden en competenties die je wilt verwerven.
De laatste twee jaar van de opleiding staan in het teken van differentiatie. De differentiatiestages zijn in samenwerking met AMC of VUmc
1. Acute geneeskunde (met AMC) | 4. Nefrologie (met AMC) |
2. Infectieziekten (met AMC of VUmc) | 5. Hematologie (met AMC) |
3. Intensive Care (zelfstandige opleiding) | 6. Vasculaire geneeskunde (met AMC) |
Opleider | Plaatsvervangend opleider | Leden opleidingsgroep |
dr. Y.F.C. Smets, nefrologie | OLVG, locatie Oost: OLVG, locatie West:
|
Opleidingscoördinator: |
Mevr. S. Riool-Petrus, opleidingscoördinator
T: 020 5108760
E: s.riool-petrus@olvg.nl