home

Weefselexpansie : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Bij weefselexpansie rekt men met behulp van een ballon, een tissue expander, een gedeelte van de huid uit. Vervolgens wordt de uitgerekte huid gebruikt als bedekking van aangrenzende beschadigde huid. De beschadigde huid kan bijvoorbeeld een litteken of een huidtumor zijn.

Ook kan weefselexpansie worden toegepast bij mammareconstructie waarbij de huid naast het amputatielitteken moet worden opgerekt. Deze methode is toe te passen in bijna ieder deel van het lichaam. Soms is het nodig de ingreep te herhalen. Het is goed om te realiseren dat soms extra littekens moeten worden gemaakt, en dat er ook altijd littekens blijven bestaan.

Verloop

De behandeling

Via een sneetje in de huid wordt een leeg ballonnetje met een slangetje en ventiel onder de huid aangebracht. De plaats ligt vlak naast het gebied waar normale huid aanwezig is of waar extra huid nodig is.

Nadat de wonden zijn genezen wordt er een begin gemaakt met het opvullen van de ballon. De plastisch chirurg spuit door de huid via het ventieltje een zoutoplossing in de ballon. De ballon zet uit en rekt de huid mee. Hierna heeft u een paar uur lang wat ongemak. Op de plek van de ballon ontstaat dus bij elke inspuiting een toenemende zwelling. Deze kan storend zijn, maar is niet te vermijden.

Wanneer de huid voldoende is opgerekt, wordt in een tweede operatie de ballon verwijderd en wordt de extra huid gebruikt voor het geplande doel.

Na de behandeling

Het herstel van de tweede operatie is niet in zijn algemeenheid te beschrijven. Het is mede afhankelijk van de plaats en de omvang van het behandelde gebied.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: