home

Seksueel overdraagbare aandoeningen - soa's : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) zijn infecties die door seksueel contact (meestal gemeenschap) worden overgebracht.

De belangrijkste zijn Chlamydia, gonorroe, genitale wratten, Trichomonas, hepatitis B, herpes genitalis, syfilis (lues), besmetting met het HIV (het virus dat aids veroorzaakt), schaamluis en schurft. Een schimmelinfectie (Candida) en bacteriële vaginose (afscheiding waarbij vaak de bacterie Gardnerella wordt gevonden) zijn niet seksueel overdraagbaar.

Iedereen die seksueel actief is met iemand die een seksueel overdraagbare aandoening heeft, kan een SOA oplopen, als geen condoom gebruikt wordt, als een condoom scheurt, en bij andere vormen van onveilig seksueel contact. Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik. Ook in lesbische relaties komen SOA's voor.

Mogelijke verschijnselen van een SOA

Onderstaande verschijnselen duiden soms op een seksueel overdraagbare aandoening. Heeft u een of meer van deze klachten, ga dan naar uw huisarts, zeker als u bang bent een SOA te hebben opgelopen na een onveilig seksueel contact:

  • veranderde afscheiding uit de vagina (schede) of meer afscheiding dan gebruikelijk
  • pijn bij het plassen of kleine beetjes moeten plassen
  • irritatie en jeuk van de vagina
  • pijn bij het vrijen
  • abnormaal bloedverlies, zoals tussentijds bloedverlies of bloedverlies tijdens of na de gemeenschap
  • buikpijn en eventueel koorts
  • zweertjes, wratjes, blaasjes op de schaamlippen, rond de anus of de mond
  • keelklachten (na seks met uw mond).

SOA en eileiderontsteking

Onze folder geeft informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en een eileiderontsteking. Een eileiderontsteking wordt nogal eens, maar zeker niet altijd, veroorzaakt door een soa. Vrouwen met een seksueel overdraagbare aandoening maken zich soms zorgen of zij in de toekomst nog zwanger kunnen worden als gevolg van een mogelijke eileiderontsteking. Daarom komen beide onderwerpen in één folder aan bod.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Gynaecologie van OLVG. Laatst gewijzigd: