Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Artrose kan ontstaan door veroudering van het kraakbeen, een trauma (botbreuk) in het verleden, chronische belasting (zwaar werk of intensief sporten) of als gevolg van reumatoïde artritis (ontsteking van het gewricht). Bij reumatoïde artritis zijn vaak meerdere gewrichten aangetast.
Voorbereiding
Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor en 4 weken na de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.
Tevens is het belangrijk om hulp voor na de operatie te regelen. U draagt 6 weken dag en nacht een sling. Hierdoor bent u voor bepaalde taken in en om het huis op hulp van anderen aangewezen.
De behandeling
Er zijn verschillende typen schouderprothesen. Afhankelijk van uw leeftijd, de kwaliteit van de spieren en pezen en de mate van slijtage, beslist de orthopedisch chirurg welke prothese het meest voor u geschikt is.
Er bestaat geen genezing voor artrose van de schouder. Wel bestaan er behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het kunnen blijven gebruiken van de schouder.
Er wordt altijd eerst gekozen voor een niet-operatief behandeltraject, in de vorm van pijnbestrijding (medicatie of injectie). Een verwijzing naar een pijnspecialist kan tot de optie behoren.
De voorkeur gaat uit om zo lang mogelijk de klachten met pijnmedicatie te behandelen en een operatieve behandeling, een schouderprothese, zo lang mogelijk uit te stellen. Een operatie brengt altijd risico’s en complicaties met zich mee en de prothese heeft een beperkte levensduur. Indien de pijnbestrijding niet het gewenste resultaat geeft, kan er uiteindelijk gekozen worden voor een schouderprothese.
Anatomische schouderprothese
Hierbij wordt de kop van de bovenarm vervangen en ook de schouderkom. De rotator-cuffspieren rondom de schouder moeten hiervoor van goede kwaliteit zijn.
Reversed schouderprothese
Indien de rotator cuff niet goed functioneert of beschadigd is, dan wordt een omgekeerde schouderprothese geplaatst. Hierbij wordt een kop op de oorspronkelijke kom geplaatst en de kom op de plaatst van de kop. Het voordeel hiervan is dat de gescheurde rotator cuff niet meer nodig is om de schouder te heffen. De deltaspier (musculus deltoideus) neemt deze functie over.
Na de behandeling
De dag na de operatie zal er een röntgenfoto gemaakt worden ter controle. Ook start u deze dag met oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut.
U draagt de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht een shoulder immobiliser. De duur van de opname is ongeveer 3 dagen. Voor ontslag is het belangrijkst dat de pijn onder controle is.
Na 2 weken komt u terug op de poli voor het verwijderen van de hechtingen.
Verkeer
U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.
Complicaties
Bij iedere operatie bestaat een kans op een complicatie. Gelukkig komen deze bij een schouderoperatie zelden voor. Toch is het van belang dat u hiervan op de hoogte bent.
Algemene complicaties
Specifieke complicatie
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met afdeling Orthopedie.