Schouder - operatie bij schouderinstabiliteit : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Bij schouderinstabiliteit houden de schouderspieren en -pezen de schouder niet goed op zijn plek waardoor de schouder snel uit de kom kan gaan (schouderluxatie). Het kan zijn dat de kraakbeenrand (labrum) gescheurd is. Ook kan een stukje bot afgebroken zijn.

Verloop

Voorbereiding

 • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie.
 • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
 • Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

Er zijn 2 schouderoperaties mogelijk:

 • De Bankart repair
  Dit is een kijkoperatie. De orthopedisch chirurg  maakt twee sneetjes in de schouder, en opereert met behulp van een kleine camera. Het labrum wat gescheurd is, wordt op zijn oorspronkelijke plaats vastgehecht.
   
 • Latarjet operatie
  Als er naast een scheur in het labrum, ook een stuk bot is afgebroken, is een Latarjet operatie nodig. Hierbij wordt  een stukje bot en pezen weggehaald aan de voorkant van het schouderblad en verplaatst naar de voorkant van de schouderkom.

Na de behandeling

Na een Bankart repair of een Latarjet operatie volgt een lange periode van revalidatie. De eerste 6 weken draagt u een sling (draagband). Deze zorgt ervoor dat de schouder geen grote bewegingen kan maken. Fysiotherapie is nodig en deze richt zich op coördinatie, kracht en een goede houding.

Afhankelijk van de spierconditie en de grootte van de scheur zal het 4 tot 6 maanden duren voordat u de schouder weer optimaal kunt gebruiken tijdens uw dagelijkse activiteiten of sport kunt hervatten.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: