Samenlevingstest : u kunt hiervoor terecht bij Fertiliteit

Als zwanger worden niet lukt, dan is de eerste stap meestal dat we bij u en uw partner een vruchtbaarheidsonderzoek uitvoeren. Hiermee proberen wij een indruk te krijgen van de spontane kansen op zwangerschap. Als die spontane kans beperkt is, informeren wij u zo mogelijk over de oorzaak hiervan. In deze onderzoeken we stap voor stap een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap.

Verloop

De PCT

PCT staat voor 'post-coitum-test'. Vlak voor de eisprong, enkele uren na seksueel contact, haalt de gynaecoloog wat slijm van de baarmoedermond weg om te bekijken of het van voldoende kwaliteit is. Onder de microscoop wordt zichtbaar of er voldoende levende zaadcellen in het slijm aanwezig zijn.

Herhaling PCT

Eventueel moet de test enkele dagen later herhaald worden. Soms kan het nodig zijn om het moment van de eisprong nauwkeuriger te bepalen door middel van inwendige echografie, eventueel in combinatie met bloedonderzoek. Zijn er dan nog te weinig zaadcellen, ook als het slijm kwalitatief goed is, dan is het mogelijk dat het slijm afweerstoffen (antilichamen) tegen de zaadcellen bevat. In dat geval kan verder (immunologisch) onderzoek worden gedaan.

Tips

Neem mee

Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief

Overzicht medicatie

Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw actueel medicatieoverzicht mee. (gratis via de apotheek)

Meld u eerst bij de balie

Voordat u plaatsneemt in de wachtruimte kunt u zich melden in bij de balie.

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang van OLVG.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Fertiliteit.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Fertiliteit van OLVG. Laatst gewijzigd: