Rug - lumbale spondylodese : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Een lumbale spondylodese is een rugoperatie waarbij twee of meerdere lendenwervels (onderrug) aan elkaar vast worden gezet. Dit kan op verschillende manieren. De orthopedisch chirurg bepaalt welke techniek voor u het meest geschikt is.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie.
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.

De behandeling

Tijdens de rugoperatie worden twee of meerdere lendenwervels (onderrug) aan elkaar vastgezet. De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: alleen via de rugzijde, alleen via de buikzijde of via zowel de buikzijde als de rugzijde. De orthopedisch chirurg bespreekt met u welke techniek voor u het meest geschikt is. De operatie duurt 2 tot 4 uur.

Dorsale spondylodese (operatie via de rug)

Bij een spondylodese via de rugzijde zet de orthopedisch chirurg de wervels aan elkaar vast met titaniumschroeven en staven. Vaak wordt bot extra langs de wervels gelegd om deze aan elkaar te laten groeien. Het bot wordt uit uw bekken (lichaamseigen) gehaald of uit de botbank (donorbot). Soms verwijdert de orthopedisch chirurg ook de tussenwervelschijf om hierin een titanium cage (soort kleine kooi) te plaatsen voor extra stevigheid.

Ventrale spondylodese (operatie via de buik)

Bij een spondylodese via de buikzijde haalt de orthopedisch chirurg eerst het grootste deel van de tussenwervelschijf weg. Daarna plaatst hij in de vrijgekomen ruimte een cage gevuld met bot. Nadat de cage is geplaatst wordt deze gefixeerd met een titanium plaat.

Als het nodig is kan tijdens de operatie of 1-2 weken later ook nog via de rug (dorsaal) een versteviging worden gemaakt (circumferente spondylodese).

Na de behandeling

De maximale stevigheid van de spondylodese wordt pas na meer dan 6 maanden bereikt. Om die reden adviseren we u om de eerste maanden de rug niet bloot te stellen aan onverwachte of oncontroleerbare belasting, zoals bij wedstrijdsporten of contactsporten. Vermijd ook omstandigheden waarin u kunt vallen.

Houdt u er rekening mee dat de rugspieren door de operatie zijn verzwakt. De operatiewond en/of zenuw hebben tijd nodig om te herstellen. Om die reden kunt u de rugspieren de eerste maanden na de ingreep snel overbelasten. Wanneer dit gebeurt, is dat vervelend maar niet ernstig. Voor iedere patiënt ligt deze grens voor overbelasting anders. Pas daarom zelf uw activiteiten hierop aan.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: