Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig en wordt soms als rugpijn gevoeld. Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.
Als u in OLVG gaat bevallen en behoefte heeft aan pijnstilling, bespreken we de mogelijkheden met u. We informeren u vooraf over de voor- en nadelen van eventuele pijnstilling, en ook krijgt u hierover schriftelijke informatie zodat u dit nog eens rustig kunt nalezen.
Waarom krijgt niet elke barende vrouw pijnstilling aangeboden? Voor een groot deel komt dit doordat het in Nederland mogelijk is om thuis te bevallen. Bij een thuisbevalling zou u in theorie wel pijnstillers kunnen krijgen, maar deze medicijnen kunnen soms ook ongewenste effecten hebben. Bij een thuisbevalling kunnen deze niet goed worden ontdekt of opgevangen. Bovendien kunnen veel vrouwen de pijn wel verdragen. Omdat pijnstilling ook nadelen heeft, moeten deze medicijnen niet onnodig worden gegeven.
De keuze voor een pijnstiller hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en van het verloop van de bevalling. Uw zorgverleners bepalen samen met u wat voor u de beste optie is: PCA remifentanil, pethidine injecties of een ruggenprik (epiduraal). In OLVG is pijnstilling dag en nacht beschikbaar.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.