Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Carcinoïd tumoren of neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzame tumoren in het neuro-endocriene systeem. Neuro-endocriene cellen zitten in veel weefsels in het lichaam. Meestal ontstaan deze zeer langzaam groeiende tumoren in de blinde darm, soms in de maag, dunne darm, dikke darm en longen. Een kenmerk van een carcinoïd tumor is dat ze hormonen en hormoonachtige stoffen produceren.
Het endocriene (hormonale systeem) bestaat uit een aantal hormoonproducerende klieren. De hormonen zijn een soort boodschappers. Ze gaan via de bloedbaan naar de organen waarvoor de boodschap bedoeld is. Dit orgaan vertaalt de boodschap van het hormoon in een bepaalde actie, bijvoorbeeld de stofwisseling vertragen of versnellen. Het endocriene systeem is gekoppeld aan het zenuwstelsel. Samen vormen ze het 'neuro-endocriene systeem'.
Niet alle neuro-endocriene tumoren zijn kwaadaardig. Ook kan het jaren duren voordat een neuro-endocriene tumor groeit of klachten veroorzaakt. Net als andere tumoren kunnen ook neuro-endocriene tumoren uitzaaien naar andere organen. Uitzaaiingen ontstaan vaak in de lymfeklieren en in de lever. Omdat de kankercellen vaak langzaam groeien, kan de prognose zelfs bij uitzaaiingen gunstig zijn.
Op de langere termijn kunnen de volgende symptomen voorkomen:
ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur
ma t/m vrij 8.15 - 12.00 uur en 12.30 - 16.15 uur
Een multidisciplinair oncologisch team van artsen en deskundigen uit de 2 ziekenhuizen het AMC en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis bespreekt de uitslagen van de onderzoeken. De kennis van elke discipline (elk specialisme) wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Het multidisciplinaire team komt gezamenlijk tot een behandelplan.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
In samenwerking met Stichting Ook ontwikkelde OLVG een magazine voor oncologie patiënten en hun naasten. In het magazine vind je een greep uit het aanbod van ondersteunende zorg die we binnen OLVG verzorgen, maar laten we ook zien wat onze partners van buiten het ziekenhuis bieden om patiënten te ondersteunen tijdens en na de behandeling. Ook staan er ervaringen in van patiënten die te maken krijgen met kanker.
Afhankelijk van de klachten en de plaats van de neuro-endocriene tumor(en) en eventuele uitzaaiingen, zijn verschillende behandelingen mogelijk. Meestal is een combinatie van behandelingen nodig.
In overleg met het AmsterdamUMC of het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis kan besloten worden de operatie in OLVG te laten plaatsvinden. Alle andere soorten van behandeling vinden plaats in het AmsterdamUMC of AvL.
Operatie
Het operatief verwijderen van de neuro-endocriene tumor en alle uitzaaiingen geeft de grootste kans op genezing. Een operatie is echter niet altijd mogelijk. Wel kan soms voor een operatie gekozen worden om de klachten te verlichten (bijvoorbeeld bij een dreigende darmafsluiting).
Medicijnen
Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten, veroorzaakt door de productie van hormonen of hormoonachtige stoffen met medicijnen te bestrijden. Deze medicijnen zorgen ervoor dat aanmaak van deze stoffen wordt afgeremd.
Embolisatie
Bij een embolisatie wordt een celdodend middel ingespoten om de bloedtoevoer naar de neuro-endocriene tumor te onderbreken. Deze plaatselijke behandeling is mogelijk bij een tumor in de lever.
Bij controle afspraken is het doel het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen. Dit wordt gedaan middels lichamelijk onderzoek en een foto of CT-scan van de longen, afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad.
Veel mensen ervaren kanker als een ingrijpende ziekte. Het kan uw dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld hoe u zich voelt en hoe u in het leven staat, sociale contacten, uw relatie of gezin, werk en inkomen of studie. Naast de medische zorg is er in OLVG daarom ook psychosociale zorg voor mensen met kanker.
Er zijn verschillende hulpmiddelen die u helpen inzicht te krijgen in hoeveel last u ervaart van uw ziekte. Soms is een gesprek met uw casemanager voldoende om weer verder te kunnen. Er zijn ook situaties waarin gespecialiseerde hulp van bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werk nodig is om u verder te helpen.
Kanker is een ziekte die het leven ingrijpend kan beïnvloeden. Patiënten met kanker en hun naasten ervaren veranderingen op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en/of spiritueel gebied. Om hierover met u in gesprek te gaan, kan de verpleegkundige of arts u tijdens uw behandeling vragen de 'Lastmeter' in te vullen. Op de Lastmeter kunt u aangeven hoeveel last u hebt van problemen, klachten en zorgen tijdens uw behandeling.
De Lastmeter is een instrument dat is ontwikkeld in een landelijke samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO) en KWF Kankerbestrijding. Het is gemaakt om inzicht te krijgen in de behoefte aan psychosociale zorg (bijvoorbeeld van een psycholoog of maatschappelijk werker) bij mensen met kanker.
De Lastmeter bestaat uit twee onderdelen:
Uw casemanager zal u uitnodigen de Lastmeter in te vullen en aan de hand van de antwoorden in gesprek gaan over de verschillende onderwerpen. U krijgt de lastmeter op een verschillende momenten tijdens de behandeling aangeboden, vanaf start van de behandeling tot en met het nazorggesprek.
De diagnose kanker heeft een grote invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen. U wilt in deze situatie zo goed mogelijk verder met uw leven, ondanks uw ziekte. Met Oncokompas2.0 neemt u de regie in eigen hand. U krijgt een compleet en persoonlijk overzicht met tips en adviezen voor de ondersteuning die bij u past.
Voor meer informatie zie: www.oncokompas.nl. Hier kunt u zich aanmelden.
Psycholoog
Als u psychologische klachten heeft, zoals angsten of een depressie, kunt u naar een psycholoog worden verwezen. Ook kan een psycholoog hulp bieden bij problemen met verwerking en bij vermoeidheidsklachten door kanker.
Seksuoloog
Tijdens uw ziekte kan ook de zin in seks veranderen. Seksuele problemen kunnen van grote invloed zijn op uw dagelijks functioneren. Niet altijd is daar evenveel aandacht voor. Juist dan kan het belangrijk zijn om hier met een seksuoloog over te praten.
Medisch maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker kan u ondersteunen en begeleiden bij praktische vragen en bij emotionele problemen rondom uw ziekte, opname en medische behandeling.
Psychiater
Een psychiater kan ingeschakeld worden voor de behandeling van ernstige klachten. Hij kan ook medicijnen zoals slaapmiddelen en antidepressiva voorschrijven.
Aanmelden
Uw behandelend arts kan u verwijzen naar de polikliniek Psychiatrie en Medische Psychologie. U heeft eerst een intakegesprek. Hierna bespreken we met u welke behandelingen mogelijk zijn.
Centra voor psychologische ondersteuning bij kanker
Inloophuizen
Centra voor revalidatie na kanker
Algemene informatie over kanker
Huidverzorging
Kinderen en kanker
Hulp bij de begeleiding van uw kinderen als u kanker heeft, ouders, kinderen en kanker.
Palliatieve zorg
Patiëntenorganisaties
De meest uitgebreide Informatie over patiëntenorganisaties kunt u het beste vinden via de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Hier vindt u contactadressen van patiëntenorganisaties van uiteenlopende kankersoorten. Op deze websites vindt u vaak ook goede informatie over de aandoeningen. De NFK wordt gesteund door KWF Kankerbestrijding
Pruiken, haarwerken
Richtlijnen en informatie voor artsen
Samenwerkingsverbanden oncologische zorg in de regio
Terugkeer naar werk
Voeding