Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De belangrijkste onderwerpen binnen de inspanningsfysiologie zijn: de energiesystemen die ons lichaam van energie voorzien en het transport van zuurstof door ons lichaam. De longen spelen bij beide een belangrijke rol. Met inspanningsonderzoek kunnen we beperkingen in deze systemen aantonen. Deze beperkingen worden namelijk vooral zichtbaar als iemand zich inspant. Bij een inspanningsonderzoek bekijken we het geheel van processen van de organen die bij de inspanning zijn betrokken, longen, hart en bloedvaten, het zenuwstelsel en de spieren.
U loopt bij deze test 6 minuten lang op een afgezet parcours. Tijdens de test meten we uw hartfrequentie en zuurstofgehalte in het bloed. Ook kijken we naar het optreden en de ernst van klachten.
Dit is een uitgebreide inspanningstest op een hometrainer, waarbij het fietsen elke minuut zwaarder wordt. Tijdens de test maken we een hartflimpje (ecg) en meten we de bloeddruk. Via een apparaatje in uw mond meten we hoeveel zuurstof u opneemt.
Met deze test kan inspanningsastma worden aangetoond. U levert hierbij een korte, maar intensieve inspanning, bij voorkeur rennend op een lopende band. Voor het rennen en direct erna meten we uw longfunctie.
Deze test is vergelijkbaar met de inspanningsprovocatietest, maar nu met (zelf meegebrachte perslucht). Voor het aantonen of uitsluiten van astmaklachten tijdens het duiken door inspanning met koude, droge perslucht.
Ook binnen het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Longgeneeskunde speelt de inspanningsfysiologie een belangrijke rol. Daarbij kijken we vooral naar:
Op het gebied van inspanningsechografie werken wij samen met Hartcentrum OLVG.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.