home

Foliumzuur: al vóór u zwanger bent : u kunt hiervoor terecht bij Verloskunde

Nog voordat u zelf zeker weet dat u zwanger bent, heeft de basis voor het zenuwstelsel van uw kind zich grotendeels gevormd. Hierbij speelt foliumzuur, een vitamine, een belangrijke rol. Het is goed om foliumzuurtabletten te gebruiken vanaf het moment dat u zwanger wilt worden.

Verloop

Waarom foliumzuur?

Het gebruik van foliumzuur verkleint de kans dat uw kind neurale-buisdefect (NBD) heeft. De neurale buis is de basis van het zenuwstelsel. De neurale buis ontwikkelt zich al heel vroeg in de zwangerschap, vanaf de eerste dag na de bevruchting. Later ontstaan uit de neurale buis de hersenen en het ruggenmerg. De kans dat de aanleg van de neurale buis niet goed verloopt, is heel klein.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat foliumzuur de kans op een kind met een NBD nog kleiner maakt. Daarom krijgen vrouwen die zwanger willen worden het advies extra foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat ze zwanger willen worden. Dit advies is niet uniek voor Nederland, maar wordt ook in andere landen gegeven.

Waarom extra?

Foliumzuur komt van nature voor in allerlei voedingsmiddelen, vooral in groente en volkorenproducten. Door gevarieerd te eten krijgt u normaal gesproken voldoende foliumzuur binnen. Maar als u net zwanger bent, ligt dat anders: u hebt dan extra foliumzuur nodig. U kunt die hoeveelheid er niet 'bij-eten'. Dan zou u elke dag bijvoorbeeld dertig bruine boterhammen moeten eten of kilo's spruitjes. Vandaar het advies foliumzuurtabletten te gebruiken. Die zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Verloskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Verloskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: