home

Endoscopisch onderzoek in de longen : u kunt hiervoor terecht bij Longgeneeskunde

Er zijn twee vormen van endoscopisch onderzoek in de longen: EBUS en EUS. Een EBUS of EUS is een onderzoek om weefsel te verkrijgen van klieren die zich tussen de longen bevinden. Zo kan de longarts een diagnose stellen, of wanneer er al een diagnose is, beoordelen in hoeverre de ziekte is uitgebreid.
  • Een EBUS is een endoscopische echografie vanuit de luchtpijp. EBUS betekent Endo Bronchial Ultra Sound.
  • Een EUS is een endoscopische echografie vanuit de slokdarm. EUS betekent Endoscopic Ultra Sound.

EBUS en EUS zijn allebei onderzoeken met een endoscoop. De endoscoop is een flexibele slang met een klein echo-apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. De geluidsgolven worden teruggekaatst en zo kan de arts de klieren en het weefsel daaromheen in beeld brengen. Ook kan de arts via de endoscoop met een naald weefsel wegnemen. Dit weefsel wordt na het onderzoek door de patholoog onderzocht onder de microscoop.

Verloop

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op het onderzoek. Het is heel belangrijk dat u nuchter bent, anders kan het onderzoek niet doorgaan. Ook is het van belang om het innemen van medicijnen die u gebruikt eventueel aan te passen. Dit in overleg met uw arts.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats onder lichte sedatie met het medicijn Propofol. Vlak voor de scoop naar binnen wordt gebracht krijgt u via het infuus het slaapmiddel toegediend om te zorgen dat u zo min mogelijk last ondervindt van het onderzoek. De longarts brengt de endoscoop via de slokdarm (EUS) of via de luchtpijp (EBUS) in. U voelt zich wat slaperig en merkt meestal weinig van het onderzoek.

Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten. Houdt u er rekening mee dat u door de voorbereiding en het uitslapen een paar uur in het ziekenhuis bent.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. U kunt hier rustig bijkomen van het onderzoek. Na het onderzoek vertelt de longarts u wat er tijdens het onderzoek gezien is. De definitieve uitslag krijgt u bij een volgend bezoek, als de uitslag van het laboratorium bekend is.

Omdat u een slaapmiddel heeft gekregen mag u na het onderzoek geen auto of ander vervoermiddel besturen. Zorg daarom dat iemand met u meekomt naar het ziekenhuis of dat we iemand kunnen bellen om u na het onderzoek naar huis te brengen. Als u geen begeleiding heeft, kan het onderzoek niet doorgaan.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Longgeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Longgeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: