Elleboog - operatie na elleboogbreuk : u kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

: op deze pagina snel naar

Verloop

Voorbereiding

Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor preoperatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken. Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

Bij een operatieve behandeling worden de botdelen weer aan elkaar vastgemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van osteosynthesemateriaal, bijvoorbeeld een spandraad (Zuggurtung) of een plaat.

Complicaties

Algemene complicaties:

  • een nabloeding
  • een infectie van de wond
  • schade door de operatie aan omliggende structuren, zoals zenuwen en bloedvaten; dit is zeer zeldzaam

Specifieke complicaties:

  • Zenuwbeschadiging van de nervus ulnaris; deze zenuw loopt dicht langs de elleboog. Als deze tijdelijks niet goed functioneert voelt u dit in de pink en ringvinger. Dit veranderend gevoel is meestal niet blijvend, en herstelt na enkele weken. Indien het niet hersteld, is er sprake van een ernstige complicatie. Dit komt zelden voor.

Na de behandeling

Vaak kunt u op de dag van de operatie al naar huis. Het is belangrijk dat de pijn dragelijk is voordat u naar huis gaat.

Na de operatie krijgt u een mitella en soms een bovenarmspalk (bij veel zwelling). Na 2 weken komt u terug voor het verwijderen van de hechtingen en een controle van de functie. Er mag dan begonnen worden met oefenen onder leiding van de fysiotherapeut.

Fysiotherapie

U mag zelf kiezen bij welke fysiotherapeut u revalideert. Het is aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen die gespecialiseerd is in aandoeningen van de elleboog. De fysiotherapeut gaat u helpen om een goede functie van de arm terug te krijgen en te optimaliseren.

Verkeer

U dient er rekening mee te houden dat u na de operatie geen auto mag rijden en niet mag fietsen. Totdat de pijn minder is en u een goede controle over de arm en schouder heeft, zodat deelnemen aan het verkeer verantwoord is.

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Orthopdie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: