home

Eendaagse hartspierscintigrafie - inspanningsonderzoek met Regadenoson : u kunt hiervoor terecht bij Hartcentrum

Een hartspierscintigrafie is een onderzoek waarbij de doorbloeding van de hartspier zichtbaar wordt gemaakt door middel van het toedienen van een radiofarmacon en het gebruik van een gammacamera. Er wordt 2 keer een opname gemaakt van het hart, één keer na inspanning en één keer in rust. U krijgt voor beide onderzoeken een licht radioactieve vloeistof toegediend, te weten technetium. Dit onderzoek wordt alleen op locatie West uitgevoerd.

Verloop

Voorbereiding

U moet nuchter naar het ziekenhuis komen, wat betekent dat u vanaf 00.00 uur de avond ervoor niet meer mag eten en alleen nog water en vruchtensap mag drinken. Tanden poetsen en uw mond spoelen is geen probleem.

In onderstaande folders staat uitgebreid beschreven welke voorbereidingen nog meer getroffen moeten worden. Lees deze tijdig en goed door!

Het onderzoek

Inspanningsonderzoek

Tijdens dit onderzoek krijgt u via een infuus Regadenoson toegediend, dat zorgt voor ene kunstmatige inspanning van het hart. Vervolgens krijgt u de radioactieve stof toegediend. Tijdens het inspanningsondezoek wordt de bloeddruk gecontroleerd en een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Het onderzoek duurt rond de 20 minuten. Ongeveer een uur na de injectie worden de foto's gemaakt.

Aansluitend wordt vaak een onderzoek gedaan naar het calciumgehalte in de kransslagaders met behulpt van een CT-scan. Calcium in de kransslagaders wordt ook wel aderverkalking genoemd en wijst op een verhoogd risico op hartziekten. Ook dit onderzoek duurt ongev

Rustonderzoek

U krijgt een injectie toegediend met een licht radioactieve vloeistof. Na een uur worden de foto's gemaakt.

Een enkele keer is dit onderzoek niet nodig. Dit hoort u dan na afloop van het inspanningsonderzoek.

eer 20 minuten.

Na het onderzoek

Uitslag

Een arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek voordat u de afdeling verlaat. Vervolgens wordt het onderzoek nauwkeurig bekeken en een verslag gemaakt voor de behandelend arts, die de uitslag met u zal bespreken.

Bijwerkingen

Het gebruik van radioactieve stoffen is goed onderzocht en getest. Het kan geen schade aan uw gezondheid en omgeving veroorzaken, als u zich aan de adviezen en de regels houdt.

Overgevoeligheidsreacties komen zelden voor. Het wordt wel aangeraden om na het onderzoek extra te drinken zodat de radioactieve stof snel weer uit het lichaam verdwijnt. Na gebruik van toilet goed uw handen wassen.

Naar huis

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Gebruik van auto, fiets of openbaar vervoer is geen probleem.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Nieuwe patiënt?

Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hartcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hartcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: