home

Directe borstreconstructie met eigen weefsel : u kunt hiervoor terecht bij Plastische, reconstructieve, en handchirurgie

Als een borst vanwege borstkanker geamputeerd moet worden, is het mogelijk de borst te reconstrueren. Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. Welke methode voor u het meest geschikt is, zal de plastisch chirurg met u bespreken. Verder worden uw mogelijkheden besproken in het multidisciplinaire overleg over borstkanker. Bij dit overleg zitten meerdere specialisten die hun deskundigheid bundelen om de beste behandeling voor u uit te zoeken. Deze pagina gaat over de directe borstreconstructie met eigen weefsel.

Een directe borstreconstructie houdt in dat de borstamputatie en de borstreconstructie tijdens dezelfde operatie plaatsvinden. Dit is niet altijd mogelijk en dan wordt er gekozen voor een uitgestelde of secundaire borstreconstructie. Dit houdt in dat de reconstructie plaatsvindt na de amputatie tijdens een aparte operatie.

De borst kan gereconstrueerd worden met eigen weefsel van de buik of de rug, of met een prothese.

De opties zijn als volgt:

  1. Directe reconstructie met eigen weefsel
  2. Directe reconstructie met prothese
  3. Secundaire reconstructie met eigen weefsel 
  4. Secundaire reconstructie met prothese 

Deze pagina gaat over de directe borstreconstructie met eigen weefsel.

Verloop

Voorbereiding

Een operatie aan de borsten gebeurt altijd onder algehele verdoving. Verder zult u vrijwel altijd minimaal 1 nacht in het ziekenhuis overnachten. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt.

Roken

Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

 

De behandeling

Het verloop van de behandeling is als volgt:

  • Uw oncologisch chirurg (mammachirurg) verwijdert de borstklier in zijn geheel.
  • Om te voorkomen dat er kwaadaardige cellen achterblijven kan het zijn dat de tepel en tepelhof niet behouden worden. Dit wordt vooraf met u besproken.
  • De plastisch chirurg doet de reconstructie met vet en huid van de buik of met spier van de rug en een eventuele prothese.
  • Vaak plaatst de plastisch chirurg enkele slangetjes (drains). Deze drains zorgen voor de afvoer van wondvocht en bloed.

Na de behandeling

Na de operatie doet u er goed aan om minimaal 6 weken rustig aan te doen. U mag 6 weken niet tillen of sporten en het wordt u zeer sterk afgeraden te roken tot 6 weken na de operatie.

Tips

Neem iemand mee

Neem iemand mee naar het gesprek over de opties voor borstreconstructie.

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: