Behandeling van AIN : u kunt hiervoor terecht bij Dermatologie

Verloop

Wanneer is er sprake van AIN

Met AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie) wordt een verandering bedoeld in het slijmvlies in en rond de anus. Bij AIN is er sprake van onrustige cellen van het slijmvlies. Deze onrustige cellen kunnen mogelijk uitgroeien tot anuskanker. Om deze reden wordt AIN benaderd als een voorstadium van anuskanker.

Dat er AIN is gevonden betekent niet dat u anuskanker heeft of zult krijgen. Men gaat er van uit dat slechts een minderheid van de patiënten met AIN uiteindelijk anuskanker krijgt. Het is helaas niet goed te voorspellen wie en welk percentage van de patiënten er uiteindelijk anuskanker krijgt. Om de kans op anuskanker te verkleinen wordt wel geadviseerd hooggradig AIN (AIN 2 en 3) te behandelen.

De behandeling

Het is wetenschappelijk nog niet aangetoond dat de behandeling van  voorstadia van anuskanker ook daadwerkelijk anuskanker in de toekomst zal voorkomen. Wij bieden u deze controle en behandeling aan omdat wij vermoeden dat wij hierdoor de kans op anuskanker voor u in de toekomst verminderen. De behandeling van gevonden AIN plekjes neemt echter de oorzaak (het HPV virus en het verhoogde risico profiel) niet weg. Er zullen zich, ook na succesvolle behandeling, nieuwe AIN plekjes voor kunnen doen. Om deze reden zal controle met enige regelmaat blijven plaatsvinden, afhankelijk van wat er bij u gevonden wordt.

Zit de AIN aan de binnenkant van uw anus (intra-anaal)?

Er bestaan verschillende behandelingen voor AIN intra-anaal. Met de kennis die we nu hebben heeft de behandeling met elektrocoagulatie de voorkeur. Dit houdt in dat het slijmvlies waar zich AIN bevindt wordt weggebrand met een soort van elektrische pen die warmte genereert. U wordt hiervoor verdoofd met behulp van een lidocaïne spray waarna u nog wel warmte, maar geen pijn mag voelen.

Daarnaast wordt in sommige gevallen de voorkeur gegeven aan behandeling met crème, trichloorazijnzuur of een combinatie van verschillende behandelingen.

Zit de AIN aan de buitenkant van uw anus (peri-anaal)?

Ook hier zijn verschillende behandelmethoden mogelijk:

  • een van de opties is behandeling met imiquimod crème (Aldara) die u 16 weken moet aanbrengen. Dit is een crème die het immuunsysteem activeert. Mogelijke bijwerkingen van deze crème zijn lokale irritatie, moeheid en grieperige klachten.
  • een andere behandeling is het op de poli toepassen van cryotherapie (stikstof). Deze behandeling zal zo’n 5 keer herhaald moeten worden, met tussenposes van ongeveer 6 weken.

Na de behandeling

Na de behandeling kan de huid of het slijmvlies wat bloeden, dit kan één tot enkele dagen duren. U krijgt direct na de behandeling een inlegkruisje mee voor het eerste bloedverlies. Dit heeft u in de dagen daarna hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig. Er kan nog wel enkele dagen tot 2 weken bloed bij de ontlasting te zien zijn of op het wc-papier afgeven. Dit is normaal. Bij veel bloedverlies kunt u contact opnemen met de poli.

Tips

Neem mee

Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Dermatologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Dermatologie van OLVG. Laatst gewijzigd: