Aandoeningen & behandelingen

Maculadegeneratieu kunt hiervoor terecht bij Oogheelkunde

Maculadegeneratie is een aandoening van het netvlies (retina). Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd.

Het midden van het netvlies, ook wel de macula lutea of gele vlek genoemd, wordt slechter en slijt. U ziet daardoor niet meer scherp in het midden van het beeld. Soms ziet u zelfs een vlek midden in het beeld. De rest van het netvlies blijft wel werken, zodat u in staat blijft om min of meer zelfstandig de weg te vinden, ook al mist u dan scherpte.

Er bestaan verschillende vormen van maculadegeneratie. De vorm die het meeste voorkomt is leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD).

Verloop

De behandelingen

Voor de droge vorm van LMD is er geen behandeling. De behandeling van natte LMD is meestal alleen mogelijk in het vroege stadium. Vaak kan het zien (gezichtsvermogen, ook wel visus genoemd) gestabiliseerd worden, het wordt dan niet slechter. Er is een kleine kans dat het gezichtsvermogen beter wordt. De behandelingen die eventueel mogelijk zijn bij natte LMD:

Vaatgroeiremmende geneesmiddelen (anti-VEGF)

Door deze middelen stopt het nieuwe vat met lekken en groeien. Hierdoor wordt verdere achteruitgang tegengegaan. Ook kan het gezichtsvermogen verbeteren bij een minderheid van de patiënten. Toediening gebeurt via een injectie in het oog. Voorbeelden van anti-VEGF middelen zijn Macugen, Lucentis en Avastin. De injectie moet minimaal 3 keer toegediend worden.

Klassieke laserbehandeling

Lekkende bloedvaatjes worden met laserstralen dichtgemaakt. Dit voorkomt verdergaande bloeding. Deze behandeling wordt echter nauwelijks meer uitgevoerd omdat er betere alternatieven zijn en omdat de resultaten met dit type laser tegenvallen.

Photodynamische therapie (PDT)

Er wordt een lichtgevoelige stof via een infuus in de arm gespoten. Vervolgens worden alleen de lekkende bloedvaten behandeld met een speciale laser die de lichtgevoelige stof activeert. De achteruitgang van de gezichtsscherpte wordt afgeremd. Deze behandeling kan succesvol zijn bij een zeer kleine groep patiënten met natte MD. We kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor de behandeling via een fluorescentie angiografie (zie folder ‘fag-onderzoek’). Soms kan voor een combinatie van PDT en vaatgroeiremmende geneesmiddelen gekozen worden.

Tips

 • Neem mee

  Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspasje, verwijsbrief.
 • Overzicht medicatie

  Gebruikt u medicatie? Vergeet dan niet een actueel medicatieoverzicht mee te nemen (gratis via de apotheek).
 • Duur van uw bezoek

  Houd er rekening mee dat het bezoek aan de polikliniek Oogheelkunde minimaal 80 minuten duurt, vanwege het druppelen van de ogen.
 • Vervoer na uw bezoek

  Omdat u door het druppelen tijdelijk minder goed ziet, adviseren wij u met iemand mee te rijden of met het openbaar vervoer te komen. Zelf autorijden is niet mogelijk.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde.