Polikliniek Cardiologie

Seniorenpolikliniekwordt gehouden door Polikliniek Cardiologie

Locatie

OLVG, Locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P2

Tijden spreekuur

ma, di en vrij:
8.00-12.30 uur

Telefonisch bereikbaar
di en do
13.00-14.00 uur

Over dit spreekuur

Hartcentrum OLVG heeft een speciale polikliniek voor patiënten van 70 jaar of ouder die een hartoperatie moeten ondergaan. Patiënten op hogere leeftijd lopen meer risico op complicaties bij een hartoperatie. Doel van de Seniorenpolikliniek is om patiënten beter voor te bereiden op de operatie en de kans op complicaties te verminderen.

Op de Seniorenpolikliniek krijgt u een uitgebreid vooronderzoek. Hierbij krijgt u naast de gebruikelijke onderzoeken ook een 'kwetsbaarheid onderzoek'. Een verpleegkundig specialist (die hiervoor speciaal is opgeleid)onderzoekt u en geeft informatie. Mede op grond van de uitslagen van de onderzoeken wordt - in overleg met u - door de hartchirurg besloten of de operatie wel of niet door kan gaan.

Voorbereidingsprogramma

Gaat de operatie door, dan start twee weken voor de operatie een speciaal voorbereidingsprogramma. U krijgt dan onder leiding van een fysiotherapeut ademhalingsspiertraining. Ook krijgt u gedurende zeven dagen voor de operatie een speciale bijvoeding om de wondgenezing te bevorderen.

Twee dagen voor de operatie wordt gestart met SDD (Selectieve Darm Decontaminatie) medicatie, om de kans op infecties na de operatie door bacterien uit het maag-darm kanaal te verkleinen. De verpleegkundig specialist geeft uitleg over het gebruik van de SDD medicatie. Ook kunt u informatie vinden in de folder ‘Instructie SDD medicatie’.