Aandoeningen & behandelingen

Liposuctieu kunt hiervoor terecht bij Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie

Liposuctie is het onderhuids wegzuigen, suctie, van abnormale vetophoping, lipo. Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is.

Verloop

Voorbereiding

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af.

De behandeling

Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen, zoals bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied 'opgespoten' met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert.

Als de vloeistof is ingewerkt, brengt de arts een zuigbuis via de huidsnedes in. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsnedes al of niet gehecht.

Na de behandeling

Na een liposuctie moet u een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende 'onderkleding' moet u gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht dragen. Tijdens het douchen of wassen mag u de onderkleding natuurlijk even uitdoen.

Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer 2 tot 6 weken vanzelf weg.

De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Als u het gevoel heeft dat paracetamol niet helpt, moet u contact opnemen met de behandelend arts. Na 1 of 2 weken worden de hechtingen verwijderd. Het resultaat is vaak pas na een aantal maanden duidelijk.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Zwangerschap

    Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).
  • Nieuwe patiënt?

    Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018