Aandoeningen & behandelingen

Knie - kruisbandoperatieu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

De kruisbanden zijn 2 banden die in de knie zitten. Deze banden zorgen voor stabiliteit en zorgen ervoor dat de knie in de goede stand staat. De kruisband kan scheuren, bijvoorbeeld door sporten, een plotselinge draai of val. Dit voelt vaak aan alsof u door de knie gaat. Ook hoort u een knappend geluid.

Voor het herstellen van een kruisband start u met fysiotherapie. Als dit onvoldoende stabiliteit in de knie oplevert, kan de functie van de kruisband hersteld worden door een kijkoperatie. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rond uw operatie.
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis. Deze dient u na de operatie te gebruiken.
  • Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

De behandeling

De orthopedisch chirurg voert de operatie uit via een kijkoperatie; een arthroscopie. Hiervoor gebruikt de orthopedisch chirurg een scoop. Dit is een dun buisje met een camera waarmee hij in de knie kijkt. De resten van de oude kruisband worden verwijderd. Een nieuwe kruisband wordt gemaakt. Deze kan gemaakt worden van lichaamseigen materiaal; een deel van een pees uit uw bovenbeen (hamstring) of knie (patellapees).

Deze pezen worden samengevouwen tot een bundel, waarmee de kruisband wordt vervangen. Wanneer het niet mogelijk is om een lichaamseigen pees te gebruiken kan er gekozen worden voor het gebruik van een donorpees (allograft). De operatie duurt anderhalf uur.

Na de behandeling

Na de knieoperatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Als u pijn heeft of misselijk bent, krijgt u medicijnen. U heeft na de knieoperatie een infuus in uw arm. Hierdoor krijgt u medicijnen en vocht. Na de operatie begint u met oefeningen. Vervolgens gaat u dezelfde dag weer naar huis. Na 2 weken heeft u een controleafspraak op de polikliniek.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 juli 2020