Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De kruisbanden zijn 2 banden die in de knie zitten. Deze banden zorgen voor stabiliteit en zorgen ervoor dat de knie in de goede stand staat. De kruisband kan scheuren, bijvoorbeeld door sporten, een plotselinge draai of val. Dit voelt vaak aan alsof u door de knie gaat. Ook hoort u een knappend geluid.
Voor het herstellen van een kruisband start u met fysiotherapie. Als dit onvoldoende stabiliteit in de knie oplevert, kan de functie van de kruisband hersteld worden door een kijkoperatie. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd.
De orthopedisch chirurg voert de operatie uit via een kijkoperatie; een arthroscopie. Hiervoor gebruikt de orthopedisch chirurg een scoop. Dit is een dun buisje met een camera waarmee hij in de knie kijkt. De resten van de oude kruisband worden verwijderd. Een nieuwe kruisband wordt gemaakt. Deze kan gemaakt worden van lichaamseigen materiaal; een deel van een pees uit uw bovenbeen (hamstring) of knie (patellapees).
Deze pezen worden samengevouwen tot een bundel, waarmee de kruisband wordt vervangen. Wanneer het niet mogelijk is om een lichaamseigen pees te gebruiken kan er gekozen worden voor het gebruik van een donorpees (allograft). De operatie duurt anderhalf uur.
Na de knieoperatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Als u pijn heeft of misselijk bent, krijgt u medicijnen. U heeft na de knieoperatie een infuus in uw arm. Hierdoor krijgt u medicijnen en vocht. Na de operatie begint u met oefeningen. Vervolgens gaat u dezelfde dag weer naar huis. Na 2 weken heeft u een controleafspraak op de polikliniek.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 06 juli 2020