Informatie rondom coronavirus

Informatie over uw afspraak in OLVGonze zorgverlening in tijden van corona

In OLVG treffen we diverse maatregelen om uw afspraak zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. De belangrijkste punten zetten wij kort voor u op een rij. Bij de veelgestelde vragen vindt u meer informatie.

Draag binnen OLVG een mondkapje

Het is weer verplicht om een mondkapje te dragen in gebouwen waar een toegangsbewijs niet nodig is. Ziekenhuizen vallen hier ook onder, dus we vragen u om binnen OLVG een mondkapje te dragen. Bij de hoofdingang van het ziekenhuis delen wij mondkapjes uit. U kunt uiteraard ook zelf een mondkapje meenemen.

Alleen naar het ziekenhuis als het echt nodig is

Afspraken vinden zoveel mogelijk telefonisch of via videobellen plaats. Voor bloedafname op locatie Oost en West maakt u altijd eerst online een afspraak. Alleen wanneer dat écht nodig is komt u naar het ziekenhuis. Deze fysieke afspraken plannen we gespreid, zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd in OLVG zijn. Wij proberen eerder geplande afspraken zo veel mogelijk door te laten gaan. Het kan echter voorkomen dat uw afspraak verzet of gewijzigd wordt. In dat geval nemen we telefonisch contact met u op.

Kom bij voorkeur alleen en niet te vroeg

Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat er niet meer mensen in het ziekenhuis aanwezig zijn dan noodzakelijk. Daarom vragen wij u om alleen naar uw afspraak te komen. U kunt maximaal 1 begeleider meenemen. Bijvoorbeeld in een van de volgende gevallen:

 • u bent jonger dan 16 jaar
 • u bent slecht ter been en heeft hulp nodig om naar de polikliniek te komen
 • u spreekt slecht Nederlands en neemt iemand mee om te vertalen
 • u bent zwanger; de partner mag mee naar de afspraken
 • u krijgt een uitslag van een onderzoek die mogelijk veel invloed heeft op uw leven. Bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek voor het uitsluiten van kanker of een andere ernstige ziekte. 
 • u heeft een psychische beperking waardoor het gewenst is dat er iemand bij het polikliniekbezoek of bij de behandeling aanwezig is

Een begeleider met klachten passend bij het coronavirus mag niet meekomen naar de polikliniek. Stel in dat geval de afspraak uit of neem iemand anders mee.

Daarnaast vragen we u om niet te vroeg te komen, maximaal 15 minuten voor aanvang van uw afspraak. Arriveert u toch eerder bij OLVG dan gepland, wacht dan even buiten het ziekenhuis.

Klachten? Laat u voor de afspraak testen of maak een telefonische afspraak

Heeft u klachten die kunnen passen bij het coronavirus (COVID-19)? Dan verzoeken wij u om vóór de afspraak in OLVG:

 • Een coronatest te laten doen bij de GGD. Informatie hierover vindt u op de website. De uitslag van de test moet bekend zijn voor de start van uw afspraak. Bent u besmet met het coronavirus? Neem dan contact op met de polikliniek om de afspraak om te zetten naar een telefonische afspraak of te verplaatsen naar een ander moment.

Of

 • De afspraak om te zetten naar een telefonische afspraak. Neem hierover contact op met de polikliniek. 

Informatie over klachten bij het coronavirus (COVID-19) vindt u op de website van het RIVM.

Hygiëne en afstand houden

Om binnen OLVG de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de wachtkamers en andere openbare ruimtes ingericht volgens de 1,5-meternorm. Dit doen we onder andere door het uitzetten van looproutes, zodat medewerkers, patiënten en bezoekers voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Daarnaast zijn er spatschermen bij de polikliniekbalies en vragen we iedereen om bij binnenkomst de handen te desinfecteren.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of (en wanneer) ik welkom ben in OLVG?

Onze artsen beoordelen of u opgeroepen wordt voor een afspraak. Een medewerker van de polikliniek neemt dan telefonisch contact met u op om een afspraak te maken. Zelf bellen met OLVG hoeft dus niet.

OLVG heeft nog geen contact opgenomen voor het maken van een nieuwe afspraak, kan ik zelf bellen of langskomen voor het maken een nieuwe afspraak?

Wij begrijpen dat het vervelend is dat u minder snel bij ons terecht kunt dan verwacht of gehoopt. Wij verzoeken u echter om niet zelf te bellen voor het maken van een afspraak. Wij nemen contact met u op.

Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat er niet meer mensen in het ziekenhuis aanwezig zijn dan noodzakelijk. Kom dus ook niet naar OLVG voor het maken van een afspraak

Ik stel mijn afspraak/behandeling/operatie in OLVG graag uit tot na het ontvangen van mijn (booster-) vaccinatie, is dat mogelijk?

Bent u ingepland of opgeroepen voor een behandeling in ons ziekenhuis, maar wilt u liever wachten tot na het ontvangen van uw (booster-) vaccinatie? Neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts met de vraag of er een telefonisch consult ingepland kan worden. Bekijk samen welke andere mogelijkheden er zijn en wat dit voor uw klachten en behandeling betekent.

Mijn afspraak wordt een belafspraak of videoconsult. Wat kan ik verwachten?

Net als bij een fysieke afspraak ontvangt u hiervoor een uitnodiging. Telefonisch of via e-mail. Bij een belafspraak wordt u rond de geplande tijd gebeld door uw behandelaar, met een anoniem nummer. Omdat de exacte tijd niet altijd gegarandeerd kan worden, kan het zijn dat u iets eerder of later wordt gebeld.

Welke voorzorgsmaatregelen neemt OLVG?

Wij nemen verschillende maatregelen om verdere besmettingen van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Afspraken vinden waar mogelijk telefonisch of via videobellen plaats. 

 • Voor bloedafname op OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West maakt u altijd eerst online een afspraak

 • We plannen het aantal patiënten gespreid, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd in OLVG zijn.

 • Onze zorgmedewerkers dragen een mond-neusmasker en wij vragen patiënten en bezoekers om dat ook te doen zodra ze ons ziekenhuis binnenkomen.

 • De wachtkamers en openbare ruimtes zijn ingericht volgens de 1,5-meternorm.

 • We zetten patiëntroutes uit zodat patiënten en bezoekers zoveel mogelijk afstand van elkaar houden.

 • Bij de hoofdingang en bij de poliklinieken staan desinfectiemiddelen.

 • We hebben spatschermen bij de poliklinieken geplaatst. 

 • Er mogen bij elke patiënt (zonder corona) maximaal 2 bezoekers per dag komen. Let op, deze 2 personen mogen niet tegelijkertijd op bezoek komen. Bezoekers mogen daarbij maximaal 1 kind (jonger dan 12 jaar) meenemen. Bij patiënten met corona mag 1 persoon op bezoek komen.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf veel doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

 • Kom niet te vroeg naar het ziekenhuis, maximaal 15 minuten voor aanvang van uw afspraak.
 • Draag een mond-neusmasker wanneer u in ons ziekenhuis bent. Ook wanneer u gevaccineerd bent. Het mond-neusmasker moet de neus en mond volledig bedekken.
 • Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleider. De uitzonderingen staan bij de volgende vraag.
 • Kom binnen via de hoofdingang van OLVG en houdt u aan de aangegeven looprichtingen.
 • Desinfecteer uw handen zodra u het ziekenhuis binnenkomt.
 • Raak in het ziekenhuis zo min mogelijk aan met uw handen.
 • Zit niet aan uw gezicht.
 • Hoest (ook met een mond-neusmasker op) in de elleboog.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand van andere mensen.
 • Ga direct naar de afdeling waar u moet zijn en verlaat het ziekenhuis na uw afspraak zo snel mogelijk.

Mag er een begeleider mee naar OLVG?

Wij vragen u om alleen te komen. U kunt 1 begeleider meenemen in een van de volgende gevallen:

 • u bent jonger dan 16 jaar
 • u bent slecht ter been en heeft hulp nodig om naar de polikliniek te komen
 • u spreekt slecht Nederlands en neemt iemand mee om te vertalen
 • u bent zwanger; de partner mag mee naar de afspraken
 • u krijgt een uitslag van een onderzoek die mogelijk veel invloed heeft op uw leven. Bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek voor het uitsluiten van kanker of een andere ernstige ziekte. 
 • u heeft een psychische beperking waardoor het gewenst is dat er iemand bij het polikliniekbezoek of bij de behandeling aanwezig is

Een begeleider met klachten passend bij het coronavirus mag niet meekomen naar de polikliniek. Stel in dat geval de afspraak uit of neem iemand anders mee.

Kan ik naar OLVG komen als ik klachten heb passend bij het coronavirus?

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus, laat u dan testen. Blijkt uit de test dat u corona heeft, dan wordt uw afspraak 14 dagen uitgesteld. Als u zich niet laat testen moeten we ook de afspraak 14 dagen uitstellen. Heeft u klachten die passen bij het coronavirus en is er sprake van een spoedgeval? Dan voorzien we u van beschermende materialen zoals een mond-neusmasker. Dit masker draagt u tijdens uw gehele bezoek in het ziekenhuis.