Informatie rondom coronavirus

Informatie over uw afspraak in OLVGonze zorgverlening in tijden van corona

In OLVG treffen we diverse maatregelen om uw afspraak zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. De belangrijkste punten zetten wij kort voor u op een rij. Bij de veelgestelde vragen vindt u meer informatie.

Mondkapje verplicht

Het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten vanaf 1 december 2020 wettelijk verplicht. Ook in OLVG hanteren wij deze mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Bij bezoek aan ons ziekenhuis draagt u een eigen mondkapje voor publiek gebruik. Het mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken.

*Mondkapjes voor publiek gebruik hebben geen CE-markering of een medische claim, zoals ‘for medical use’. 

Alleen naar het ziekenhuis als het echt nodig is

Afspraken vinden zoveel mogelijk telefonisch of via videobellen plaats. Voor bloedafname op locatie Oost en West maakt u bij voorkeur eerst online een afspraak. Alleen wanneer dat écht nodig is komt u naar het ziekenhuis. Deze fysieke afspraken plannen we gespreid, zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd in OLVG zijn. Wij proberen eerder geplande afspraken zo veel mogelijk door te laten gaan. Het kan echter voorkomen dat uw afspraak verzet of gewijzigd wordt. In dat geval nemen we telefonisch contact met u op.

Kom alleen en niet te vroeg

Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat er niet meer mensen in het ziekenhuis aanwezig zijn dan noodzakelijk. Daarom vragen wij u dringend om alleen naar uw afspraak te komen. U kunt alleen iemand meenemen in een van de volgende gevallen:

 • u bent jonger dan 16 jaar
 • u bent slecht ter been en heeft hulp nodig om naar de polikliniek te komen
 • u spreekt slecht Nederlands en neemt iemand mee om te vertalen
 • u bent zwanger; de partner mag mee naar de afspraken
 • u krijgt een uitslag van een onderzoek die mogelijk veel invloed heeft op uw leven. Bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek voor het uitsluiten van kanker of een andere ernstige ziekte. 
 • u heeft een psychische beperking waardoor het gewenst is dat er iemand bij het polikliniekbezoek of bij de behandeling aanwezig is

Een begeleider met klachten passend bij het coronavirus mag niet meekomen naar de polikliniek. Stel in dat geval de afspraak uit of neem iemand anders mee.

Daarnaast vragen we u om niet te vroeg te komen, maximaal 15 minuten voor aanvang van uw afspraak. Arriveert u toch eerder bij OLVG dan gepland, wacht dan even buiten het ziekenhuis.

Screening vooraf en op de dag zelf

Alle patiënten met een MijnOLVG-account die naar de polikliniek, behandelkamer of functieafdeling komen, ontvangen 72 uur voor hun afspraak een digitale vragenlijst over hun gezondheid. Als uit uw antwoorden blijkt dat u klachten heeft die passen bij het coronavirus, wordt de afspraak (indien medisch verantwoord) ongeveer 14 dagen uitgesteld. Op de dag van de afspraak stellen we bij aankomst in OLVG opnieuw een aantal vragen over uw gezondheid. Wanneer u dan onverwachts toch klachten heeft die passen bij het coronavirus, ontvangt u van ons een mond-neusmasker om tijdens het verblijf in OLVG te dragen. Bezoekers met klachten krijgen helaas geen toegang tot het ziekenhuis. 

Hygiëne en afstand houden

Om binnen OLVG de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de wachtkamers en andere openbare ruimtes ingericht volgens de 1,5-meternorm. Dit doen we onder andere door het uitzetten van looproutes, zodat medewerkers, patiënten en bezoekers voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Daarnaast zijn er spatschermen bij de polikliniekbalies en vragen we iedereen om bij binnenkomst de handen te desinfecteren.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of (en wanneer) ik welkom ben in OLVG?

Onze artsen beoordelen of u opgeroepen wordt voor een afspraak. Een medewerker van de polikliniek neemt dan telefonisch contact met u op om een afspraak te maken. Zelf bellen met OLVG hoeft dus niet.

OLVG heeft nog geen contact opgenomen voor het maken van een nieuwe afspraak, kan ik zelf bellen of langskomen voor het maken een nieuwe afspraak?

Wij begrijpen dat het vervelend is dat u minder snel bij ons terecht kunt dan verwacht of gehoopt. Wij verzoeken u echter om niet zelf te bellen voor het maken van een afspraak. Wij nemen contact met u op.

Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat er niet meer mensen in het ziekenhuis aanwezig zijn dan noodzakelijk. Kom dus ook niet naar OLVG voor het maken van een afspraak

Mijn afspraak wordt een belafspraak of videoconsult. Wat kan ik verwachten?

Net als bij een fysieke afspraak ontvangt u hiervoor een uitnodiging. Telefonisch of via e-mail. Bij een belafspraak wordt u rond de geplande tijd gebeld door uw behandelaar, met een anoniem nummer. Omdat de exacte tijd niet altijd gegarandeerd kan worden, kan het zijn dat u iets eerder of later wordt gebeld.

Welke voorzorgsmaatregelen neemt OLVG?

Wij nemen verschillende maatregelen om verdere besmettingen van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Afspraken vinden waar mogelijk telefonisch of via videobellen plaats. 

 • Voor bloedafname maakt u bij voorkeur eerst online een afspraak

 • We plannen het aantal patiënten gespreid, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd in OLVG zijn.

 • Het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten vanaf 1 december wettelijk verplicht. Ook in OLVG hanteren wij deze mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Bij bezoek aan ons ziekenhuis draagt u een eigen mondkapje voor publiek gebruik. Het mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken.

 • Medewerkers van OLVG dragen een faceshield of medisch mondneusmasker in publieke ruimtes in het ziekenhuis. Iedereen die in de directe patiëntenzorg werkt binnen 1,5 meter afstand van de patiënt, draagt een medisch mondneusmasker. 

 • Alle patiënten met een MijnOLVG-account die naar de polikliniek, behandelkamer of functieafdeling komen, ontvangen 72 uur voor hun afspraak een digitale vragenlijst over hun gezondheid.  Als uit uw antwoorden blijkt dat u klachten heeft die passen bij het coronavirus, wordt de afspraak (indien medisch verantwoord) ongeveer 14 dagen uitgesteld. 

 • Op de dag van de afspraak worden patiënten in OLVG opnieuw gescreend.

 • We richten de wachtkamers en openbare ruimtes in volgens de 1,5-meternorm.

 • We zetten patiëntroutes uit zodat patiënten en bezoekers zoveel mogelijk afstand van elkaar houden.

 • Bij de hoofdingang en bij de poliklinieken staan desinfectiemiddelen.

 • We hebben spatschermen bij de poliklinieken geplaatst. 

 • Er is één bezoeker per patiënt per dag toegestaan, met een maximale bezoekduur van 1 uur.

 • Bezoek moet zich vooraf op de dag van het bezoek telefonisch aanmelden bij het Patiënten Servicepunt. Hier wordt gecontroleerd of voor die dag bezoek mogelijk is. Aanmelden kan via telefoonnummer 020 510 81 10. Dit nummer is van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar. 

Ook vragen we uw hulp bij het verkleinen van de kans op besmetting. Zie volgende vraag.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf veel doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

 • Kom niet te vroeg naar het ziekenhuis, maximaal 15 minuten voor aanvang van uw afspraak.
 • In het ziekenhuis draagt u een mondneusmasker, dit is wettelijk verplicht.
 • Kom alleen naar uw afspraak, dus zonder begeleider. De uitzonderingen staan bij de volgende vraag.
 • Kom binnen via de hoofdingang van OLVG en houdt u aan de aangegeven looprichtingen.
 • Desinfecteer uw handen zodra u het ziekenhuis binnenkomt.
 • Meldt u zich na binnenkomst bij de COVID-screening. Hier wordt een aantal vragen gesteld om uw en onze veiligheid te waarborgen.
 • Raak in het ziekenhuis zo min mogelijk aan met uw handen.
 • Zit niet aan uw gezicht.
 • Hoest (ook met een mond-neusmasker op) in de elleboog.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand van andere mensen.
 • Ga direct naar de afdeling waar u moet zijn en verlaat het ziekenhuis na uw afspraak zo snel mogelijk.

Mag er een begeleider mee naar OLVG?

Wij vragen u om alleen te komen. U kunt alleen iemand meenemen in een van de volgende gevallen:

 • u bent jonger dan 16 jaar
 • u bent slecht ter been en heeft hulp nodig om naar de polikliniek te komen
 • u spreekt slecht Nederlands en neemt iemand mee om te vertalen
 • u bent zwanger; de partner mag mee naar de afspraken
 • u krijgt een uitslag van een onderzoek die mogelijk veel invloed heeft op uw leven. Bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek voor het uitsluiten van kanker of een andere ernstige ziekte. 
 • u heeft een psychische beperking waardoor het gewenst is dat er iemand bij het polikliniekbezoek of bij de behandeling aanwezig is

Een begeleider met klachten passend bij het coronavirus mag niet meekomen naar de polikliniek. Stel in dat geval de afspraak uit of neem iemand anders mee.

Bij aankomst in OLVG worden alle patiënten en bezoekers gescreend op klachten, hoe gaat dit in zijn werk?

Een van de maatregelen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, is het screenen van alle mensen die ons ziekenhuis binnenkomen. Hierbij stellen we u een aantal vragen over uw gezondheid:

 1. Heeft u de afgelopen 48 uur koorts gehad zonder duidelijke oorzaak?
 2. Heeft u de afgelopen 48 uur klachten gehad zoals kortademigheid, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid anders dan normaal?
 3. Heeft u op dit moment last van onverklaarbare diarree
 4. Heeft u recent ontstaan smaak- en of reukverlies?
 5. Heeft u last van spierpijn in rust of bij lichte inspanning?
 6. Heeft u een huisgenoot (partner, ouder, kind, medebewoner) die op dit moment in thuisisolatie zit met een bewezen coronavirusinfectie of met verdenking op het coronavirus?
 7. Bent u recentelijk in een code oranje gebied geweest? Zo ja wanneer?

Naar aanleiding van uw antwoorden geven we u, waar nodig, een mond-neusmasker om tijdens uw verblijf in het ziekenhuis te dragen. Op de afbeelding hieronder ziet u hoe het mond-neusmasker wordt op- en afgezet. Deze instructies zijn uiteraard ook te zien in het ziekenhuis.

Kan ik me in OLVG laten testen op het coronavirus?

Vanaf 1 juni kan iedere volwassene met verkoudheid en koorts zich gratis laten testen via de GGD. Heeft u klachten en wilt u zich laten testen? Bel dan het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351 (bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur), of kijk op https://www.ggd.amsterdam.nl/coronavirus

Alleen patiënten met een verwijzing van hun huisarts kunnen in OLVG terecht voor een test. Het betreft patienten die lastig ter been zijn en niet in staat zijn naar de RAI te reizen.

Kan ik naar OLVG komen als ik klachten heb passend bij het coronavirus?

Als u klachten heeft die passen bij het coronavirus, dan wordt uw afspraak 14 dagen uitgesteld.
Heeft u klachten die passen bij het coronavirus en is er sprake van een spoedgeval? Dan voorzien we u van beschermende materialen zoals een mond-neusmasker. Dit masker draagt u tijdens uw gehele bezoek in het ziekenhuis.
 

Mag ik met een eigen mondkapje op naar binnen?

Het dragen van een mondkapje voor publiek gebruik is in OLVG verplicht voor patienten en bezoekers vanaf 13 jaar. Alle bezoekers en patiënten worden bij de hoofdingang gescreend op klachten. Als u klachten heeft blijft u thuis.