Aandoeningen & behandelingen

HP ademtest u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

Met een HP-ademtest kan worden vastgesteld of uw maagklachten worden veroorzaakt door een infectie van de bacterie Heliobacter Pylori. Deze test wordt ook wel de C13-ureum ademtest genoemd.

Verloop

Voorbereiding

Let goed op de voorbereidingen! Het onderzoek kan alleen doorgaan als u deze voorbereidingen volgt. De instructies over de voorbereidingen staan in de informatiefolder die u ontvangt.

Het onderzoek

Bij de HP-ademtest drinkt u sinaasappelsap en een glas water met C13-ureum. De stof C13-ureum wordt afge­broken door de bacterie Helicobacter Pylori (HP). Hierbij komt C13 vrij die uitgeademd wordt als C13O2. Bij de test meten we in uw adem of C13O2 aanwezig is. Is de stof aanwezig, dan betekent dit dat de HP-bacterie in uw maag zit. De kans dat uw maagklachten door deze bacterie worden veroorzaakt is dan vrij groot.

Ureum is een lichaamseigen stof die door de lever wordt geproduceerd. Ook zit er veel ureum in eiwitrijke voeding. C13 is koolstof. U ademt C13 binnen enkele uren vanzelf weer uit als CO2.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u direct weer naar huis.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
  • Nieuwe patiënt?

    Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018