Hoofd-halskankeru kunt hiervoor terecht bij Oncologisch Centrum

De behandeling van hoofd-halskanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.

Bij OLVG beperken we ons tot het stellen van de diagnose. Voor de behandeling van hoofd-halskanker verwijzen we u door naar een ander ziekenhuis.

kenmerken van dit zorgpad
Persoonlijk behandelplan
Een multidisciplinair oncologisch team uit verschillende ziekenhuizen bespreekt uw persoonlijk behandelplan.
Samenwerking
Voor de behandeling van hoofd-halskanker werken we intensief samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en AMC.

Over hoofd-halskanker

Met hoofd-halskanker worden verschillende vormen van kanker bedoeld. Onder meer stembandkanker, strottenhoofdkanker, keelkanker, tongkanker en mondbodemkanker. Kwaadaardige gezwellen in het hoofd-halsgebied worden vooral bij oudere mensen gezien. Alcoholgebruik en roken verhogen het risico op hoofd-halskanker.

 

Stap 1: Symptomen

Symptomen

Hoofd-halskanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.

Klachten die kunnen duiden op een kwaadaardig gezwel in de mond-keelholte zijn:

 • een langdurige pijnlijke zweer in de mond
 • langdurige heesheid
 • langdurige oorpijn
 • regelmatig bloed opgeven
 • een pijnloze zwelling in de hals

Stap 2: Afspraak

Afspraak bij de polikliniek

Locatie

OLVG, locatie Oost, Oosterpark 9
Oost, P4

Tijden spreekuur

ma, woe t/m vrij: 8.15-16.00 uur di: 8.15-20.00 uur

Stap 3: Onderzoek

Onderzoek

De volgende onderzoeken mogelijk om bij een vermoeden van hoofd-halskanker een juiste diagnose te kunnen stellen:

 • Lichamelijk onderzoek De specialist zal om te beginnen het hele gebied van de mond, keel, neus en oren gericht onderzoeken. Hij zal ook voelen of er sprake is van verdikkingen in de hals die een aanwijzing kunnen zijn voor eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren.
 • Flexibele laryngoscopie Onderzoek door de KNO-arts van de mond- en keelholte met behulp van een speciale kijker, de laryngoscoop.
 • Biopsie Met de flexibele laryngoscoop kunnen kleine 'hapjes' genomen worden uit het verdachte stukje weefsel. Dit weefsel wordt vervolgens onderzocht onder de microscoop.

Eventuele aanvullende onderzoeken:

 • PET-scan Positron Emissie Tomografie (PET) is een techniek om foto’s te maken van de activiteit van het tumorweefsel. De PET-scan vindt als enige onderzoek niet in het OLVG plaats, maar in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
 • Röntgenfoto van de tanden en kaken Dit onderzoek wordt ook OPG (orthopantomogram) genoemd.
 • Kijkoperatie

Overige aanvullende onderzoeken kunt u hieronder vinden. 

Stap 4: Diagnose

Diagnose

Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.

Indien nodig wordt u verwezen naar de afdeling KNO van het AMC of Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Registratie van kanker

Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie

Meer informatie

Stap 5: Behandeling

Behandeling

In OLVG beperken we ons tot het stellen van de diagnose hoofd-halskanker. Voor de behandeling van verschillende vormen van hoofd-halskanker verwijst de specialist in OLVG u door naar de afdelingen KNO van het  AMC of het AVL

Stap 6: Nazorg en ondersteunende zorg

Nazorg en ondersteunende zorg

Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen. 

Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.

Buiten OLVG kunt u ondersteuning krijgen bij

Inloophuizen

Centra voor revalidatie na kanker

Contact

Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologisch Centrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 26 juli 2022