Aandoeningen & behandelingen

Hiv-testu kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

Verloop

Wanneer kan ik me laten testen op hiv?

Als u het vermoeden heeft dat u mogelijk besmet bent met het hiv-virus is het sterk aan te raden u te laten testen. 

 

Voorbereiding

  • Is het korter dan 72 uur geleden dat u mogelijk besmet bent geraakt? Neem dan contact op met de GGD. De GGD zal dan nagaan of u in aanmerking komt voor een PEP-kuur (post exposure profylaxe kuur). Deze kuur bestaat uit hiv-remmers en gebruikt u een maand. Na deze speciale behandeling is de kans dat u daadwerkelijk besmet bent met het hiv-virus verkleind. Is de GGD gesloten, dan kunt u terecht bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.
  • Is het langer dan 72 uur geleden dat u mogelijk besmet bent geraakt? U kunt dan via uw huisarts of een soa-poli in de buurt een hiv-test laten doen. Meer informatie vindt u op GGD Amsterdam.

Het onderzoek

Via een hiv-test wordt er gekeken of er antistoffen tegen het hiv-virus in het bloed aanwezig zijn. Worden deze antistoffen gevonden? Dan is deze persoon geïnfecteerd met het hiv-virus. Antistoffen worden pas na een aantal weken na de besmetting aantoonbaar. Daarom wordt aangeraden om in ieder geval 3 maanden na een onveilig contact (nogmaals) een hiv-test te doen.

Typen HIV-testen

Meestal wordt het bloed op 2 verschillende manieren op antistoffen tegen hiv getest. De eerste test heet ELISA (of EIA). Dan volgt uit hetzelfde bloed de 'Western Blot', om helemaal zeker te zijn van de uitslag. Het duurt ongeveer een week voordat deze testuitslagen bekend zijn.

Het bloed kan ook gecontroleerd worden met een sneltest. Voor de hiv-sneltest wordt met een vingerprik een druppel bloed afgenomen. Dit bloed wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Is de sneltest positief? Dan wordt er ook altijd een gewone hiv-test gedaan om de uitslag te bevestigen. Zie de hierboven beschreven test (Elisa en Western blot).

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Hiv-behandelcentrum.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Hiv-behandelcentrum van OLVG. Laatst gewijzigd: 01 februari 2021