Aandoeningen & behandelingen

Hiv-testu kunt hiervoor terecht bij Hiv-behandelcentrum

Het hiv-virus bindt zich met name aan de CD4-cellen van het immuunsysteem. In deze cellen vermenigvuldigt het hiv-virus zich en uiteindelijk vernietigt het virus de CD4-cellen.

Iemand met een gezonde afweer heeft ongeveer 500 tot 1500 CD4-cellen. Als dit aantal onder de 200 CD4-cellen daalt dan is er sprake van aids. De afweer is op dat moment zo laag dat er een grote kans is op het krijgen van infecties. Hierbij is vooral de kans groot op een infectie waar gezonde mensen normaal gesproken niet mee besmet kunnen raken. Dit soort infecties noemen we opportunistische infecties.

Als u het vermoeden heeft dat u mogelijk besmet bent met het hiv-virus is het sterk aan te raden u te laten testen. 

Verloop

Voorbereiding

  • Is het korter dan 72 uur geleden dat u mogelijk besmet bent geraakt? Neem dan contact op met de GGD. De GGD zal dan nagaan of u in aanmerking komt voor een PEP-kuur (post exposure profylaxe kuur). Deze kuur bestaat uit hiv-remmers en gebruikt u een maand. Na deze speciale behandeling is de kans dat u daadwerkelijk besmet bent met het hiv-virus verkleind. Is de GGD gesloten, dan kunt u terecht bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.
  • Is het langer dan 72 uur geleden dat u mogelijk besmet bent geraakt? U kunt dan via uw huisarts of een soa-poli in de buurt een hiv-test laten doen. Meer informatie vindt u op GGD Amsterdam.

Het onderzoek

Via een hiv-test wordt er gekeken of er antistoffen tegen het hiv-virus in het bloed aanwezig zijn. Worden deze antistoffen gevonden? Dan is deze persoon geïnfecteerd met het hiv-virus. Antistoffen worden pas na een aantal weken na de besmetting aantoonbaar. Daarom wordt aangeraden om in ieder geval 3 maanden na een onveilig contact (nogmaals) een hiv-test te doen.

Typen HIV-testen

Meestal wordt het bloed op 2 verschillende manieren op antistoffen tegen hiv getest. De eerste test heet ELISA (of EIA). Dan volgt uit hetzelfde bloed de 'Western Blot', om helemaal zeker te zijn van de uitslag. Het duurt ongeveer een week voordat deze testuitslagen bekend zijn.

Het bloed kan ook gecontroleerd worden met een sneltest. Voor de hiv-sneltest wordt met een vingerprik een druppel bloed afgenomen. Dit bloed wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Is de sneltest positief? Dan wordt er ook altijd een gewone hiv-test gedaan om de uitslag te bevestigen. Zie de hierboven beschreven test (Elisa en Western blot).

Vragen & contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Hiv-behandelcentrum.