Aandoeningen & behandelingen

Hersteloperatie na sterilisatie bij mannenu kunt hiervoor terecht bij Urologie

Bij een hersteloperatie worden de uiteinden van de zaadleiders, die bij een sterilisatie zijn doorgeknipt, weer aan elkaar vastgezet. Dit operatief herstellen van de zaadleiders wordt vaso vasostomie genoemd. De wijze waarop de sterilisatie heeft plaatsgevonden en de duur tot de hersteloperatie bepalen grotendeels de kans op een succesvol herstel.

Gemiddeld is de kans op succes (genoeg levende zaadcellen) zo’n 70 %, en leidt de ingreep bij 50 % van de koppels tot een zwangerschap. Tijdens de ingreep kan echter duidelijk worden dat de kans op herstel klein of zelfs afwezig is.

Deze behandeling valt onder 'onverzekerde zorg' en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Check uw polisvoorwaarden bij uw verzekeraar om te bepalen of u voor een eventuele vergoeding in aanmerking komt. 

Verloop

Voorbereiding

Als voorbereiding op de operatie gaat u bij de anesthesioloog langs op het preoperatieve spreekuur van de polikliniek Anesthesiologie. Daar wordt besproken welke vorm van verdoving in uw geval het meest geschikt is. De operatie vindt meestal onder algehele anesthesie plaats.

Scheren

Het scheren van de balzak wordt in het ziekenhuis kort voor de ingreep gedaan. Als u zich thuis wilt scheren, doe dit dan met een tondeuse. Dit moet minstens 5 dagen voor de behandeling gedaan worden. Wij adviseren u om een strakke onderbroek of zwembroek aan te doen of mee te nemen.

Nuchter zijn

Uit veiligheidsoverwegingen moet u voor de operatie nuchter zijn. Dit geldt voor alle vormen van verdoving door de anesthesioloog. Dat betekent dat u voor de operatie vanaf middernacht niets mag eten. Wel mag u tot 2 uur voor uw operatie 2 glazen heldere vloeistof drinken, zoals:

 • water
 • limonade
 • thee of koffie met suiker maar zonder melk

Als u zich niet aan deze afspraken houdt, kan uw operatie niet op de afgesproken tijd doorgaan. Soms zal de anesthesioloog met u afspreken dat u langere tijd voorafgaande aan de operatie niet mag drinken. Dit kan het geval zijn naar aanleiding van uw gezondheidstoestand.

Medicijngebruik

Eventueel gebruik van bloedverdunnende middelen, zoals Ascal (acetylsalicylzuur), Acenocoumarol (Sintrommitis®), Marcoumar of Plavix, moet u in overleg met de arts stoppen.

De behandeling

De behandeling verloopt als volgt:

 • De uroloog maakt sneetjes aan weerszijden van de balzak en zoekt de zaadleiders op.
 • De uiteinden van de zaadleiders worden ontdaan van littekenweefsel, en de doorgankelijkheid van de uiteinden wordt gecontroleerd.
 • De zaadleiders zijn erg dun. Om de operatie goed te kunnen uitvoeren wordt daarom een operatiemicroscoop gebruikt.
 • De wondjes worden met oplosbare hechtingen gedicht.

Duur van de behandeling

Voor de behandeling wordt u gemiddeld 1 dag in het ziekenhuis opgenomen. De operatie zelf duurt ongeveer 2,5 uur.

Na de behandeling

Aan de hand van uw gezondheidstoestand bepaalt de arts wanneer u precies naar huis mag. We adviseren u voor begeleiding en vervoer te zorgen. De ingreep kan uw rijvaardigheid zodanig beïnvloeden dat actieve deelname aan het verkeer onverantwoord is. Ook het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden.

Meer informatie, zoals leefregels en adviezen, leest u in de bijgevoegde folder.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018