Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
In de hersenen kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. Gliomen en meningeomen zijn de hersentumoren die het meest voorkomen. Behandeling van hersentumoren gebeurt niet in OLVG, hiervoor verwijzen we u naar een specialistisch centrum.
Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. Bij hersentumoren kan lang niet altijd een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen goedaardig en kwaadaardig (kanker). De mate van kwaadaardigheid van een hersentumor wordt aangegeven in graden:
Een hersentumor kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. De symptomen van een hersentumor worden bepaald door de plaats, de grootte en de soort tumor. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
De klachten en symptomen die iemand heeft, aangevuld met de beelden van een CT-scan of een MRI-scan, kunnen duiden op een hersentumor. Alleen pathologisch onderzoek, waarbij het weefsel na een operatie onder de microscoop bekeken wordt, kan de definitieve diagnose geven.
Voor het pathologisch onderzoek na een hersenoperatie wordt u doorverwezen naar de afdeling Neuro-Oncologie van het VUmc.
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.
Indien nodig wordt u verwezen naar het neuro-oncologisch centrum VUMC.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Bij verdenking van een hersentumor wordt het verdere onderzoek, de zorg en de behandeling, na overleg, aan het neuro-oncologisch team van het VUmc overgedragen.
Bij de behandeling van een hersentumor zijn diverse specialismen betrokken, zoals de neuroloog, neurochirurg, radiotherapeut en oncoloog. Deze specialismen maken allen deel uit van het neuro-oncologisch centrum in het VUmc
Soms is het mogelijk dat u na de operatie in VUmc voor herstel en revalidatie overgeplaatst wordt naar een verpleegafdeling in OLVG.
Het operatief verwijderen van hersentumoren is vaak erg lastig. Bij een glioom groeit de tumor tussen de gezonde hersencellen door en is daardoor nooit in zijn geheel te verwijderen zonder schade te veroorzaken aan het gezonde hersenweefsel. Daarom vindt er na een operatie vaak een nabehandeling plaats met radiotherapie en/of chemotherapie om resterende cellen zo veel mogelijk te doden.
Goedaardige tumoren zijn, als ze op een bereikbare plaats zitten, soms wel in zijn geheel te verwijderen. Er hoeft dan geen nabehandeling plaats te vinden.
Uitzaaiingen in de hersenen (hersenmetastasen) worden geopereerd en/of bestraald, afhankelijk van het aantal metastasen en de conditie van de patiënt. Soms wordt ook chemotherapie gegeven.
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Afhankelijk van uw behandeling worden onderzoeken gedaan. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. De verpleegkundig specialist kan u helpen om vragen over het zorgpad en het behandeltraject te beantwoorden.
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat uit onderstaande specialisten. Voor het operatieve deel van de behandeling verwijzen we u door naar het neuro-oncologisch centrum VUMC.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 22 maart 2021