Aandoeningen & behandelingen

Hereditaire Multipele Exostosen – Multipele Osteochondromenu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Hereditaire Multiple Exostosen - Multiple Osteochondromen (HME-MO) is een zeldzame overerfelijke aandoening die wordt gekarakteriseerd door een groot aantal benige botuitsteeksels bekleed met een kraakbeenkap (osteochondromen). Deze komen in het hele lichaam voor, behalve in de schedel.

Expertisecentrum voor behandeling HME-MO
OLVG is benoemd tot landelijk expertise centrum voor behandeling van Hereditaire Multiple Exostosen - Multiple Osteochondromen (HME-MO). Patiënten met een HME-MO-aandoening kunnen wekelijks op het spreekuur terecht.

Hoe ontstaat het?

HME-MO is een erfelijke skeletaandoening die pijpbeenderen, bekken, ribben en schoudergordel aantast. Karakteristiek zijn de vele goedaardige bottumoren (exostosen/osteochondromen). Osteochondromen ontstaan vaak al op zeer jonge leeftijd en groeien vooral tijdens de groeileeftijd erg hard. Osteochondromen zitten op de pijp­beenderen tussen het mid­den­stuk en het eind­­stuk ter plaatse van de zoge­naamde meta­fy­se waar zich op kinderleeftijd ook de groei­schijf bevindt. Ook komen ze voor op platte botten van schoudergordel en bekken en op wervels.

Osteochondromen zijn tamelijk grillig van vorm en variëren van een van het gewricht af ge­richte puntige osteochondroom tot een brede gezwel­ach­tige ver­vor­ming. Iemand met HME-MO heeft veelal tientallen osteochondromen.

Klachten

HME-MO kan onder andere leiden tot pijnklachten, standsafwijkingen, functieverlies en beschadiging van zenuwen en bloedvaten. Op volwassen leeftijd bestaat een kans op kwaadaardige (maligne) ontaarding van een van de osteochondromen (3 - 5%). De osteochondromen groeien in principe tot aan het einde van de groei.

Behandeling

Er zijn diverse behandelopties mogelijk. Deze zijn met name operatief en worden in OLVG toegepast. Frequente controle is zowel bij kinderen als volwassenen noodzakelijk.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.